عضو هیأت علمی دانشگاه علوم و فنون مازندران
مهندسی فناوری اطلاعات؛ مسیر تحول خدمات عمومی و توسعه اقتصاد دیجیتال در مازندران
سه شنبه 27 مرداد 1405 - 01:46:32
پایگاه خبری فجر شمال



به گزارش  پایگاه خبری فجر شمال، به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم وفنون در شرایطی که داده، ارتباطات و سامانه‌های هوشمند به بخش جدایی‌ناپذیر زندگی مردم و فعالیت سازمان‌ها تبدیل شده‌اند، کیفیت خدمات عمومی و سازمانی نیز بیش از گذشته به میزان بهره‌گیری صحیح از فناوری اطلاعات وابسته است.

در همین راستا، در ادامه طرح «دانشگاه حل‌مسأله» و با هدف بهره‌گیری از ظرفیت علمی دانشگاه‌ها در حل مسائل استان،  بابک شیرازی، عضو هیأت علمی و مدیر گروه مهندسی فناوری اطلاعات دانشگاه علوم و فنون مازندران، در گفت‌وگویی به بررسی این پرسش پرداخت که مهندسی فناوری اطلاعات چگونه می‌تواند کیفیت خدمات عمومی و سازمانی را متحول کند؟

سؤال: مهم‌ترین چالش امروز سازمان‌ها در حوزه فناوری اطلاعات چیست؟

شیرازی: اگر در گذشته ساختمان‌ها، ماشین‌آلات و تجهیزات مهم‌ترین سرمایه سازمان‌ها محسوب می‌شدند، امروز داده، اطلاعات و دانش به ارزشمندترین دارایی سازمان‌ها تبدیل شده‌اند.

با این حال، بسیاری از سازمان‌ها همچنان با مشکلاتی مانند جزیره‌ای بودن سامانه‌ها، دوباره‌کاری اطلاعات، ناهماهنگی میان دستگاه‌ها، کندی خدمات الکترونیکی، نبود یکپارچگی داده‌ها، ضعف امنیت اطلاعات و دشواری دسترسی شهروندان به خدمات هوشمند مواجه هستند.

امروز مردم انتظار دارند خدمات دولتی، بانکی، درمانی، آموزشی، بیمه‌ای، حمل‌ونقل و حتی خدمات شهری را سریع، امن، هوشمند و بدون مراجعه حضوری دریافت کنند. تحقق این انتظار نیز بدون زیرساخت‌های فناورانه مناسب، مدیریت صحیح داده‌ها و طراحی سامانه‌های یکپارچه امکان‌پذیر نیست.

سؤال: فناوری‌های نوین چه تغییری در مأموریت مهندسی فناوری اطلاعات ایجاد کرده‌اند؟

شیرازی: ظهور فناوری‌هایی همچون هوش مصنوعی، رایانش ابری، کلان‌داده، اینترنت اشیا، تجارت الکترونیک و سامانه‌های هوشمند، مفهوم فناوری اطلاعات را به‌طور جدی متحول کرده است.

بنابراین چالش امروز دیگر صرفاً تولید نرم‌افزار نیست؛ بلکه موضوع اصلی، طراحی و ایجاد اکوسیستم‌های دیجیتال هوشمند برای ارائه خدمات بهتر به مردم، سازمان‌ها و کسب‌وکارهاست.

مهندسی فناوری اطلاعات علمی است که به طراحی، توسعه، یکپارچه‌سازی و مدیریت سامانه‌های اطلاعاتی و خدمات دیجیتال می‌پردازد و در واقع پلی میان علوم رایانه، مدیریت، ارتباطات و فناوری‌های نوین ایجاد می‌کند.

هدف اصلی این حوزه، تبدیل داده به اطلاعات، اطلاعات به دانش و دانش به تصمیم هوشمند است.

سؤال: دانشگاه در این مسیر چه نقشی دارد؟

شیرازی: دانشگاه باید بتواند دانش تخصصی را به راه‌حل‌های واقعی برای مسائل جامعه تبدیل کند. در دانشگاه علوم و فنون مازندران، دانشجویان مهندسی فناوری اطلاعات در حوزه‌هایی مانند سیستم‌های اطلاعاتی و تجارت الکترونیک با موضوعاتی از جمله طراحی سامانه‌های اطلاعاتی یکپارچه، توسعه خدمات دیجیتال، مدیریت و تحلیل داده، امنیت اطلاعات، معماری سامانه‌های سازمانی و توسعه کسب‌وکارهای دیجیتال آشنا می‌شوند.

همچنین استفاده از هوش مصنوعی و تحلیل داده برای ارائه خدمات هوشمند، رایانش ابری، اینترنت اشیا و فناوری‌های نوظهور از جمله حوزه‌هایی است که می‌تواند زمینه‌ساز تربیت نیروی انسانی متناسب با نیازهای آینده باشد.

امروز مهندسی فناوری اطلاعات نیز مانند بسیاری از رشته‌های مهندسی در حال تجربه یک تحول بنیادین است و از توسعه نرم‌افزارهای سنتی به سمت معماری سامانه‌های هوشمند، داده‌محور و مبتنی بر هوش مصنوعی حرکت می‌کند.

در آینده نزدیک، مهندس فناوری اطلاعات تنها یک برنامه‌نویس نخواهد بود، بلکه می‌تواند به‌عنوان معمار تحول دیجیتال، طراح خدمات هوشمند، مدیر داده و معمار سامانه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی ایفای نقش کند.

سؤال: بهره‌گیری صحیح از فناوری اطلاعات چه دستاوردی برای مردم و سازمان‌ها خواهد داشت؟

شیرازی: استفاده درست از ظرفیت‌های مهندسی فناوری اطلاعات می‌تواند کیفیت زندگی مردم و کارآمدی سازمان‌ها را به شکل چشمگیری افزایش دهد.

از مهم‌ترین نتایج این تحول می‌توان به ارائه سریع‌تر و دقیق‌تر خدمات الکترونیکی، کاهش مراجعات حضوری و هزینه‌های اداری، افزایش شفافیت و پاسخ‌گویی سازمان‌ها، تصمیم‌گیری مبتنی بر داده و تحلیل هوشمند، توسعه تجارت الکترونیک و اقتصاد دیجیتال، ارتقای امنیت اطلاعات و حفاظت از داده‌های شهروندان اشاره کرد.

پایان پیام
سردبیر و خبرنگار: حمیدرصا گل محمدی تواندشتی


http://fajreshomal.ir/fa/News/39095/مهندسی-فناوری-اطلاعات؛-مسیر-تحول-خدمات-عمومی-و-توسعه-اقتصاد-دیجیتال-در-مازندران
بستن   چاپ