استاندار: توجه ویژه به رفع مشکل کم‌آبی مازندران باید ادامه یابد
پنجشنبه 3 تير 1400 - 21:32:43

استاندار مازندران با تشریح بخشی از عملکرد دولت تدبیر و امید در ایجاد زیرساخت‌های تامین آب این استان گفت : توجه هشت ساله دولت به رفع مشکل کم‌آبی مازندران باید ادامه یابد.

مجید اسدی خبرنگار فجر شمال  :احمد حسین زادگان روز چهارشنبه در مراسم افتتاح سد لاستیکی فرح آباد ساری که  با حضور ویدیوکنفرانسی وزیر نیرو برگزار شد ، افزود : تکمیل و بهره برداری از سد گلورد ، آغاز ساخت سد زارم رود ، بهره برداری از سه سد لاستیکی و اجرای طرح های شبکه آبیاری پائین دست سدها بخشی از عملکرد قابل توجه دولت تدبیر و امید طی چند سال اخیر برای حل مشکل کم آبی مازندران بوده است.

وی همچنین با اعلام این که یک سد لاستیکی دیگر هم با تامین و تزریق اعتبار مورد نیاز در آستانه تکمیل قرار دارد که تا پایان فعالیت دولت دوازدهم افتتاح می شود ، گفت : در هشت ساله فعالیت دولت تدبیر و امید به لایروبی ، نوسازی و اصلاح  آببندان های استان هم توجه ویزه صورت گرفته است.

حسین زادگان بر ضرورت ادامه توجه وزارت نیرو به بهسازی آبنندان های مازندران تاکید کرد و افزود : با بهسازی و نوسازی آببندان های  مازندران با ظرفیت حدود 700میلیون متر مکعب ،تامین آب کشاورزی استان به اندازه سدهای موجود استان افزایش می یابد.

آببندان ها به عنوان سازه های سنتی ، نقش زیادی در کشاورزی مازندران دارند. این استان طبق آمار رسمی حدود 850 قطعه آببندان دارد که ظرفیت کنونی ذخیره سازی آنها حدود 370 میلیون مترمکعب است.

استاندار مازندران با اظهار این که مازندران به لحاظ تاریخی در زمینه جمع آوری آب های سطحی مورد بی مهری قرار گرفت ، گفت : خوشبختانه طی هشت سال اخیر علاوه بر تکمیل و بهره برداری از سدهای در دست ساخت و آغاز ساخت سد جدید ، مطالعات حوزه جدید سدسازی در استان هم رونق خوبی گرفته است که باید تداوم بیابد.

 

نماینده عالی دولت در مازندران یکی از اقدامات لازم برای تداوم رفع مشکل کم آبی استان را تکمیل سد هراز برشمرد و تاکید کرد : تکمیل سد هراز در کنار انتقال آب از غرب به شرق ، مشکل کمبود آب و بحران ناشی از خشکسالی در مازندران را به صورت ریشه ای حل می کند.

حسین زادگان تداوم توجه به زیرساخت های آبی استان را با توجه به محوریت کشاورزی در اقتصاد استان نیازمند ساز و کار مالی قوی و برنامه ریزی عملیاتی و نظارت مستمر دانست و گفت : یکی از اقدامات خوبی که وزارت نیرو در دولت دوازدهم انجام داد برگزاری پوش افتتاح طرح های آب و برق در کشور به صورت هفتگی بوده است که امیدواری زیادی را برای مردم به ارمغان می آورد و مازندران نیز ازاین فرصت بهره زیادی برده است.

وی افزود : از آن جایی که قالب اقتصاد مازندران کشاورزی است و برنج به عنوان محصول آب‌بر ، نقش محوری در  درآمد مردم دارد ، طرح جمع آوری و مهار آب های سطحی برای استان بسیار مهم و ضروری است.

استاندار مازندران بابت تهیه طرح سازگاری استان با کم آبی و مدیریت مصرف در دولت دوازدهم از وزیر نیرو قدردانی کرد و گفت : به هر حال باید بپذیریم که کم مهری و بی مهری زیادی در ایجاد زیرساخت های مهار آب سطحی استان طی سال های پس از انقلاب به مازندران شده است و به همین دلیل هم با وجود پرباران بودن استان ، همچنان در ایام تابستان شاهد ایجاد مشکل در تامین آب کشاورزی و شرب هستیم.

وی افزود : در حال حاضر مهم ترین مشکل مازندران این است که در غرب شاهد فراوانی آب سطحی هستیم ، اما در مرکز و شرق با وجود در اختیار داشتن بیشترین زمین های کشاورزی و خاک حاصلخیز و مرغوب ، کمبود آب وجود دارد ، در حالی که انتقال آب از غرب به شرق و تکمیل سد هراز به طور کلی مشکلات کمبود آب و بحران ناشی از خشکسالی را به صورت ریشه ای حل می کند و تنها لازمه انجام این کار تعریف ساز و کار مالی قوی در این بخش است.

سد هراز بر روی رودخانه ای به همین نام در حال ساخت است . قابلیت این سد تامین آب زراعی 110 هزار هکتار اراضی  کشاورزی ، آب شرب 14 شهر و 500 روستا منطقه و همچنین تامین انرژی برقابی به میزان 25 مگابایت و کنترل سیلاب و بهبود شرایط زیست محطیی است.

طبق اعلام رسمی شرکت آب منطقه ای مازندران میزان پیشرفت فیزیکی سد هراز در حال حاضر 40 درصد است که برای تکمیل آن به همراه پروژه راه جایگزین به حدود  ٨٠٠ میلیارد تا یکهزار میلیارد تومان به قیمت امروز اعتبار نیاز است.

انتقال آب از غرب به شرق مازندران با اجرای طرح ملی کانال انتقال آب رودخانه چالوس به بخش‌های مرکزی استان از سال 1374 کلید خورد . قرار است با تکمیل این طرح آب رودخانه چالوس پس از طی 109 کیلومتر به دشت هراز در شهرستان آمل برسد. پیش بینی شده بود این کانال در طول مسیر خود بخشی از آب مازاد رودخانه های خیرود ، کجور و گلندرود را به جای ریختن به دریا، برای بخش کشاورزی این مسیر در دسترس قرار دهد.

رودخانه چالوس یکی از رودخانه‌های مهم و پرآب استان مازندران است که از یک رژیم یخچالی ، جریانات آب دائم و قابل توجهی برخوردار است. متوسط جریان سالانه آب این رودخانه در محل سد انحرافی چالوس 486 میلیون مترمکعب است که حجم زیادی از آن در نیمه نخست سال بدون استفاده به دریای خزر می ریزد. 

کارشناسان پیش بینی کردند که با اجرای این طرح 14 میلیون مترمکعب آب برای توسعه و رفع کمبود آب 2 هزار و 200 هکتار شالیزار و 14 میلیون مترمکعب برای آبیاری 2 هزار و 830 هکتار از باغ های مناطق جلگه ای تامین می شود. قرار بود اجرای این طرح سیستم آبگیری 25 هزار و 200 هکتار از اراضی کشاورزی منطقه را هم بهبود بخشد.

در این مراسم با دستور ویدیوکنفرانسی وزیر نیرو ، سد لاستیکی « فرح آباد » شهرستان ساری به عنوان چهارمین سد لاستیکی در استان مازندران با حضور میدانی استاندار به بهره‌برداری رسید.

این سد با سرمایه گذاری 200 میلیارد ریالی بر روی بخش انتهایی رودخانه تجن پیش از وارد شدن به دریای خزر ساخته شده است و بر اساس اعلام شرکت آب منطقه ای مازندران ، با بهره برداری از آن آب مورد نیاز یکهزار و 200 هکتار از اراضی کشاورزی 13 روستای منطقه تامین شده است.

سد لاستیکی فرح آباد ساری قابلیت تنظیم 5.5 میلیون متر مکعب آب را دارد و قادر است زمینه اشتغال 2 هزار و 400 نفر را در بخش کشاورزی و گردشگری فراهم کند. این سد لاستیکی همچنین از تداخل آب شیرین رودخانه با آب شور دریا در فصول کم آبی جلوگیری می کند و ظرفیت باز چرخانی آب کشاورزی را نیز دارد.

استان مازندران دارای 2 سد بزرگ شهید رجایی در ساری و البرز در سوادکوه و 6 سد کوچک با ظرفیت ذخیره 350 میلیون مترمکعب است.

20 درصد از آب کشاورزی استان مازندران از طریق سدها و آب بندان ها و بقیه از آب‌های سطحی و زیر زمینی تأمین می‌شود.
مازندران 460 هزار هکتار زمین کشاورزی دارد و سالانه بیش از هفت میلیون تن محصول از آنها برداشت می‌شود.



http://fajreshomal.ir/fa/News/13577/استاندار-توجه-ویژه-به-رفع-مشکل-کم‌آبی-مازندران-باید-ادامه-یابد
بستن   چاپ