یادداشت عضو هیات علمی دانشگاه مازندران؛
پاسدار، دستِ همیشه همراه انقلاب
دوشنبه 16 اسفند 1400 - 18:19:57
پایگاه خبری فجر شمال
 گروه تفکر و اندیشه: عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی به مناسبت سال‌روز ولادت امام حسین(ع) و روز پاسدار، به تشریح وجه تسمیه این روز و بررسی نقش، جایگاه و شاخصه‌های پاسدار تراز انقلاب پرداخت. و آورد: پاسدار، دستِ همیشه همراه انقلاب.


       به گزارش پایگاه خبری فجر شمال،  حسن خدادادی عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی به مناسبت سال‌روز ولادت امام حسین(ع) و روز پاسدار، به تشریح وجه تسمیه این روز و بررسی نقش، جایگاه و شاخصه‌های پاسدار تراز انقلاب پرداخت.

     وی در این یاداشت تحلیلی آورد:

       سوم شعبان سال‌روز ولادت سومین اخترتابناک آسمان امامت و ولایت، سرور و سالار شهیدان حضرت اباعبدالله‌الحسین(ع) و نام‌گذاری این روز به نام روز پاسدار، دارای مفهوم بلند و عمیقی است. چقدر زیباست که روز ولادت امام حسین(ع)، روز پاسدار باشد.

الف) وجه تسمیه ولادت امام حسین(ع) و روز پاسدار در چیست؟

       پاسدار در لغت به معنی نگهبان و مراقب است و پاسدار و پاسداران، آن کسانی هستند که در حساس‌ترین لحظات تاریخ از میان خلق برمی‌خیزند و هم‌چون دژی مستحکم، مردانه و شجاعانه در جهت رسیدن به حق و حقیقت و حفظ آن گام برمی‌دارند. در تاریخ تمدن بشری کم بوده‌اند آدمیانی که برای بر افراشته ‌داشتن چراغ حق و ترویج اخلاق کریمه، تمامی هستی و آمال خود را بر سر هدف خویش بگذارند. کمر بستن برای احیای حقیقت‌خواهی، همتی جانانه می‌طلبد که تنها از مردانی چون حسین(ع) برمی‌آید که آزادگی و شور حقیقت‌جویی‌اش چنان حماسه‌ای آفرید که تا زمان، زمان است نامش جاودان و موجب احترام انسان‌های حق‌طلب است و خواهد بود.

       امام حسین(ع) هنگامی که تحریف‌گران حقیقت و تقدیس‌کنندگان خشونت، از سنت و سیره پیامبر اکرم(ص) و آن‌چه خداوند در شریعت اسلامی و از زبان قرآن بنا نهاده بود تصویری مغایر با واقعیت ارایه کردند، برخود تکلیف دید تا برای احیای آن سنت از کف‌رفته و نهادینه‌کردنش در میان امت اسلام، قیام تاریخی و حماسی‌اش را آغاز کند و بدین ترتیب از دین پیامبر خود پاسداری نماید که این در حقیقت، تجلی شجاعت پدرش علی(ع) بود در پاسداری از رسول خدا در کنار ستون حرس که بدین زیبایی دراعتلای پرچم دین خدا پدیدار گشت. بی‌شک حسین(ع) تبدیل به الگوی کامل و جاودانه پاسداری از ارزش‌ها برای رادمردان تاریخ گشت.

       بنابراین می‌توان گفت، وجه تسمیه نام‌گذاری ولادت امام حسین(ع) به روز پاسدار این است که، هر کجا یزیدی در جهان امروز سر برآورد آن‌جا پاسداری از تبار امام حسین(ع) به خروش می‌آید، چرا که تفکر جهادی عاشورا مرز و زمان نمی‌شناسد. کره زمین برایش حکم جبهه خودی را دارد. اگر در سال 61 هجری جبهه جهاد از مدینه تا کوفه تعریف می‌شد، امروز جبهه پاسدار انقلاب اسلامی هر کجایی است که مظلومی بی‌پناه چه مسلمان چه غیرمسلمان فریاد «هل من ناصراً ینصرنی» بلند کند، خواه این خط در فلسطین و جنوب لبنان باشد یا در عراق و بحرین و یا در افغانستان و شمال آفریقا و شاید فردا روز پشت کاخ سفید.

ب) جایگاه پاسدار انقلاب اسلامی در اندیشه امامین انقلاب

       خطراتی که اسلام را به‌عنوان یک پدیده عزیز تهدید می‌کرد، از قبل از پدید آمدن و یا از آغاز پدید آمدنش از طرف پروردگار، پیش‌بینی شده بود و وسیله مقابله با آن خطرات هم ملاحظه شده و در خود اسلام و در خود این مجموعه، کار گذاشته شده بود. مثل یک بدن سالم، که خدای متعال قدرت دفاعی‌اش را در خود آن کار گذاشته است. انقلاب اسلامی هم هم‌چون اسلام و برآمده از اسلام، یک پدیده عزیز الهی است و خطراتی آن را تهدید می‌کند، بنابراین وسیله‌ای برای مقابله لازم دارد. دو خطر عمده، انقلاب اسلامی را تهدید می‌کند که یکی خطر دشمنان خارجی و دیگری خطر اضمحلال داخلی است. دشمن خارجی از بیرون مرزها، با انواع سلاح‌ها، موجودیت یک نظام را با فکرش و دستگاه زیربنایی عقیدتی‌اش و قوانین‌ و همه چیزش هدف قرار می‌دهد. از بیرون یعنی نه از بیرون کشور، از بیرون نظام؛ ولو در داخل کشور باشد.

       دشمن و آفت دوم، آفتِ «اضمحلال درونی» است. یعنی در درون نظام، بر اثر خستگی، اشتباه در فهم راه درست، غلبه احساسات نفسانی و بر اثر نگاه‌ کردن به جلوه‌های مادی و بزرگ ‌انگاشتن آن‌ها، ناگهان در درون، دچار آفت‌زدگی شوند. این، البته خطرش بیشتر از خطر اوّلی است. این دو نوع دشمن - آفت برونی و آفت درونی - برای هر نظامی وجود دارد. اسلام و انقلاب اسلامی برای علاج و مقابله با هر دو آفت، علاوه بر مکلف ‌کردن همه اعضای امت اسلامی، افرادی مخصوص معین کرده که پاسدار انقلاب و اسلام نامیده شدند.

ج) شاخصه‌های پاسدار تراز انقلاب اسلامی

1- معنویت و جهاد

        آن چیزی که پاسدار انقلاب اسلامی را از همه ارتش‌های جهان متمایز می‌کند زره پولادین "عشق به خدا" و "معنویت" تک تک آنان است. پاسدار انقلاب اسلامی کسی است که علی‌رغم همه انگیزه‌هایی که در دنیای مادى امروز برای جوانان وجود دارد، لباس عفاف و تقوا پوشیده، به استقبال معنویات می‌رود. این شاخص مهم و ممتاز هر چند در دوران دفاع مقدس به اوج خود رسیده بود، ولی در زمان صلح و آماده‌باش کامل به هیچ وجه نباید مورد خدشه و تضعیف قرار گیرد، چرا که این فاکتور مهم، وجه تمایز میان پاسداران انقلاب با سایر ابرقدرت‌های نظامی است. روحیه معنوی و ارتباط قوی و اصولی با خدای متعال چنان قوت، نیرو و آرامشی را به این افراد بخشیده است که هیچ تسلیحات نظامی نمی‌تواند جایگزین آن باشد.

2- برگزیده بودن پاسداران

       فعالیت در هر مجموعه یا با رضایت یا عدم رضایت فرد همراه است. اما فعالیت در لباس پاسدار انقلاب اسلامی به تعبیر امام خامنه‌ای، یک لطف الهی محسوب می‌شود که این باعث سنگینی کار پاسداران می‌شود که نیازمند شکرگزاری، مراقبت و محافظت از این موهبت الهی است.

3- ولایت‌مداری

       پاسدار انقلاب اسلامی، هم حسینی و عاشورایی است و هم ابالفضلی است. حسینی است چراکه همواره آماده است تا برای حفظ نظام و حکومت اسلام ناب محمدی(ص) فداکاری کند و با تمام هستی خود در نگهبانی از آن بکوشد و ابالفضلی است چرا که مطیع محض رهبر و امام زمان خویش بود، قمر بنی هاشمی که به منزله بازوی امام حسین(ع) محسوب می‌شد، و امروزه، پاسداری که بازوی ولی زمان می‌باشد.

4- تحول‌خواهی

       بعضی از افراد تلقی محافظه‌کارانه از پاسدار انقلاب اسلامی دارند و وی را خواهان وضع موجود تلقی می‌کنند در حالی که این برداشت از پاسدار انقلاب نه تنها مورد تایید رهبر انقلاب نیست بلکه با ذات پاسدار انقلاب نیز در منافات است چراکه انقلاب یک موجود زنده و پیش رونده است و به تبع آن جنب‌وجوش و تحول‌خواهی در همه ابعاد ذاتی پاسدار انقلاب جلوه‌گر است تا جایی که رهبر انقلاب می‌فرماید "حفظ انقلاب یعنی حفظ همین حالت پیش‌‏روندگی و پیش‌‏برندگی؛ پاسداری از انقلاب، به این معناست. اگر ما این‌گونه نگاه کردیم و مفهوم پاسداری را این‌طور فهمیدیم، آن‌‏وقت آن طراوت و شور و هیجانی که در حرکت پاسداری هست، مضاعف خواهد شد(13/4/1390)

5- سرآمدی در عرصه علم، جنگ و معنویت

       بعضی افراد، پاسداران را منحصر در جنگ و رزم می‌دانند و به عنوان یک نیروی صرفا نظامی می‌شناسند در حالی که این تحلیل با واقعیت سازگار نیست. یک پاسدار طراز انقلاب هم در عرصه "جنگ" باید سرآمد باشد هم در عرصه "علم" و هم در عرصه "معنویت".  اکنون پاسدار انقلاب اسلامی با سه بعد بسیار قوی معنوی، نظامی و علمی، تحقق‌بخش امر خدای تعالی در قرآن است که فرموده: " وَ أَعِدُّوا لَهُمْ ما اسْتَطعْتُمْ مِنْ قوّهٍ و مِنْ رُباطِ الْخَیْلِ تُرْهَبونَ به عَدُوَّ اللهِ وَ عَدُوَّکُمْ..." « هرچه می‌توانید برای مقابله با دشمن آماده کنید و تجهیز شوید تا بدین وسیله دشمنان خدا و دشمنان خود را بترسانی». بردن نام سرداران سپاه در کنگره آمریکا آن هم با خشم و نفرت و ترس از طرف آنان، مؤیدی بر این آیه شریفه است. امروز ارتش آمریکا، رژیم صهیونیستی و حکومت‌های استبدادی و استکباری در عرصه حاضر جهان، نماد تجسم‌یافته حکومت بنی‌امیه است و به اعتراف این دشمنان، تنها افرادی که نام‌شان باعث ترس و دلهره اصحاب فیل شده است پاسداران انقلاب اسلامی هم‌چون سردار دل‌ها شهید حاج قاسم سلیمانی است.

4- اشتیاق به جهاد

       در ماهیت وجودی پاسدار انقلاب اسلامی، جهاد بیوقفه و غیرمنقطع جاری است و هرگز از مسیر جهاد خارج نمی‌شود. این لباس جهاد بر اندام پاسدار انقلاب پوشیده شده است و آن طوری که روند رخدادها و حوادث عالم و به خصوص مواجهه انقلاب اسلامی با مستکبران نشان میدهد، این جهاد فعلا پایان‌ناپذیر است و ادامه دارد. اما نکته مهمی که وجود دارد این است که شکل این جهاد مدام تغییر می‌یابد و مدام ترکیبات جدیدی به مانند جهاد تبیین به آن اضافه می‌شود. هرچه زمان پیش می‌رود، نقش خود پاسداران در استمرار این مساله گسترش پیدا می‌کند و نقش سلاحها کمتر می‌شود.

6- انقلابی زیستن و انقلابی ماندن پاسداران

       از ویژگی‌های ذاتی ملت ایران، ذلت‌ناپذیری می‌باشد. نمونه و مظهر تجلی کامل این هویت در پاسدار انقلاب اسلامی قابل مشاهده می‌باشد. امام خامنه‌ای این ثبات قدم یعنی "انقلابی زیستن و انقلابی ماندن" را از جلوه‌های زیبای پاسدار انقلاب اسلامی می‌دانند. " این تشکیلات قوی‌بنیه، هیچ‌گاه به بهانه‌هایی نظیر بروز تغییرات در جهان و ضرورت تغییر در داخل، از راه اصلی و صحیح منحرف نشد." (26 / 06 / 1392 )

7- بصیرت کامل از زمان

       در کلام امام و رهبری، ورود نظامیان به عرصه مجادلات سیاسی نهی شده است که اتفاقا صحبت درستی است ولی به معنای عدم داشتن آگاهی از وضع کشور و جهان نیست. قدرت تحلیل، لازمه کار یک پاسدار انقلاب است و برای حفاظت از انقلاب، حتما باید از تحولات و جریان‌هاى عرصه‌های مختلف شناخت کافی و کامل داشته باشد. پاسداری از انقلاب، نیازمند شناخت دقیق واقعیت‌هاست بنابراین نمی‌شود مجموعه‌ای که بازوی نگهبان انقلاب است درباره جریان‌های گوناگون انحرافی، غیر انحرافی وابسته و یا دیگر جریان‌های سیاسی، چشمی بسته و نابینا داشته باشد. شهید والامقام، سردار ولایت، حاج قاسم سلیمانی در وصیت‌نامه خود در موضوع شناخت دشمن این چنین بیان داشتند: «شناخت به موقع از دشمن و اهداف و سیاست‌های او و اخذ تصمیم به موقع و عمل به موقع؛ هریک از این‌ها اگر در غیر وقت خود صورت گیرد، بر پیروزی شما اثر جدی دارد».

 

 

خبرنگار پایگاه خبری فجر شمال
حمیدرضا گل محمدی تواندشتی
انتهای پیام



http://fajreshomal.ir/fa/News/18300/پاسدار،-دستِ-همیشه-همراه-انقلاب
بستن   چاپ