طرح یکپارچه‌سازی اطلاعات کشاورزی مازندران آغاز شد
يکشنبه 13 مهر 1399 - 07:27:57

طرح یکپارچه‌سازی اطلاعات کشاورزی مازندران همسو با رویکرد نیاز توسعه بخش کشاورزی و حرکت به سمت هوشمندسازی این بخش آغاز شده است.

مجید اسدی خبرنگار فجر شمال  :در اجرای " سیستم یکپارچه اطلاعات کشاورزی " که به اختصار طرح " سیاک " نامیده می شود ، اطلاعات عرصه‌ها با مشخصات دقیق اراضی کشاورزی و بهره برداران ثبت می‌ شود.:

معاون ترویج سازمان جهاد کشاورزی مازندران روز شنبه با اعلام آغاز طرح یکپارچه سازی اطلاعات کشاورزی استان به خبرنگار ما گفت : کارشناسان ترویج مستقر در مراکز خدمات کشاورزی به صورت میدانی و با حضور در محل زمین های کشاورزی مساحت و موقعیت زمین های کشاورزی هر بهره بردار را مشخص و ثبت و ضبط می کند.

علی طاهری امیری با اظهار این که مصوبه اجرایی این طرح از مرداد ماه به همه سازمان های جهاد کشاورزی استان های کشور ابلاغ شد ، افزود : پس از برگزاری جلسات متعدد آموزشی برای کارشناسان ترویج ، کار اجرایی آن از امروز آغاز شده است.

وی توضیح داد : کارشناسان ترویج ضمن مشخص کردن مساحت دقیق زمین کشاورزی اعم از زراعی و یا باغی و نوع محصول قابل کشت و یا درخت کاشته شده ، اطلاعات وضعیت موجود را به طور دقیق ثبت می کنند.

معاون ترویج سازمان جهاد کشاورزی مازندران از کشاورزان استان خواست تا با کارشناسان ترویج همکاری لازم را داشته باشند.

طاهری امیری گفت : وجود اطلاعات دقیق و برخط در زمینه واحدهای تولیدی بخش کشاورزی به منظور انجام برنامه‌ریزی‌های کلان و تنظیم عرضه و تقاضای محصولات کشاورزی یک امر ضروری است که با اجرای این طرح اجرایی می شود.

وی بزرگ ترین مشکل در ثبت و ضبط اجرای این طرح را پائین بودن سرعت اینترنت دانست و از مخابرات استان خواست تا در اجرای این طرح با جهاد کشاورزی استان همکاری بیشتری داشته باشد.

 معاون ترویج جهاد کشاورزی مازندران از کارشناسان مراکز خدمات کشاورزی به عنوان سربازان خط مقدم توسعه کشاورزی و در نتیجه امنیت غذایی کشور نام برد و گفت : طرح سیاک در واقع ادامه طرح نظام نوین ترویج است ؛ یعنی همه اطلاعات توصیفی و تحلیلی که کشاورزان در طرح پهنه بندی ارائه دادند و مکتوب شده است ، باید در زمین واقعی ترسیم شود و در قالب سیسم هوشمندکشاورزی به ثبت برسد.

وی با بیان اینکه مطالعات دقیق خاک و آب نیز پیوست و تکیمل کننده اجرای طرح یکپارچه سازی اطلاعات کشاورزی است، بیان داشت : به طور یقین در بستر علمی و فنی شدن فعالیت های کشاورزی علاوه بر حفظ زمین و رعایت مقولات زیست محیطی ، بهره برداران و تولیدکنندگان منفعت بیشتری می برند.

استان مازندران 460 هزار هکتار زمین زراعی و باغی دارد که طبق آمار سازمان جهاد کشاورزی حدود 420 هزار بهره بردار این بخش هستند. سالانه در این استان بیش از هفت میلیون تن در قالب 72 نوع محصولات کشاورزی تولید می شود. میانگین سرانه زمین در استان برای هر بهره بردار هم  هفت دهم هکتار است.

وزارت جهاد کشاورزی از سال 94 با اجرای طرح نظام نوین ترویج کشاورزی  ، پهنه بندی عرصه های کشاورزی را به عنوان مهم ترین ماموریت و وظیفه مراکز خدمات کشاورزی تعریف و ابلاغ کرد. کارشناسان وزارت جهاد کشاورزی در دولت یازدهم ترویج کشاورزی را به عنوان پل استوار بین تحقیقات و اجرا توصیف و تاکید کردند که نتایج تحقیقات کشاورزی باید در مزارع به کار گرفته شود و این امر فقط با همکاری کارشناسان مختلف بخش کشاورزی مستقر در مراکز خدمات کشاورزی بر اساس پهنه بندی عرصه های کشاورزی میسر است.

 با توجه به به کار گرفتن متخصصان کشاورزی در مراکز جهاد کشاورزی ، عملکرد مراکز خدمات در ترویج و آموزش به مراتب مهم تر شده است و همسو با  این رویکرد طی سه سال اخیر در کنار اجرای طرح پهنه بندی عرصه های کشاورزی ،کارشناسان کشاورزی در رشته های مختلف نیز جذب مراکز خدمات کشاورزی شده اند.

یکی از نکته های قابل توجه در اهمیت فعالیت مراکز خدمات کشاورزی تعهد 10 ساله کارشناسان در انجام خدمت در این مراکز و حضور در مزارع در کنار کشاورزان است و این امر سبب شد تا امروز انتقال دانش و مسایل فنی کشاورزی در مزرعه نمود بارزتری پیدا کند.

مهم ترین اهداف اجرای طرح نظام نوین ترویج کشاورزی با پر رنگ کردن نقش مراکز خدمات کشاورزی  کم کردن فاصله و یا شکاف تولید بین تولید و تولید مطلوب است چرا که طبق گزارش های رسمی جهاد کشاورزی مازندران هم اکنون در بخش زراعت فاصله بین تولید اصولی و تولید کنونی حدود سه برابر و در بخش باغی حدود چهار برابر است و  علت این فاصله عدم انتقال درست دانش و آگاهی به کشاورزان ارزیابی شده است.

در طرح نظام نوین ترویج کشاورزی با هدف خدمات رسانی به بهره برداران و تولید کنندگان شبکه مدیریت دانش طبق پهنه بندی عرصه های تولیدی مورد توجه قرار گرفت به طوری که هر یک از کارشناسان کشاورزی مستقر در مراکز خدمات کشاورزی می بایست در حوزه ماموریت  علاوه بر شناسایی مشکلات فنی کشاورزی باید نتایج تحقیقات کشاورزی را درمزارع عملیاتی کنند.

یکی از محورهای مهم برای توسعه کشاورزی در کنار سرمایه گذاری ها و توجه به زیر ساخت های دانش فنی و مهندسی کشاورزی با استفاده از نتایج موسسه و مراکز تحقیقاتی کشاورزی است که منجر به گسترش افزایش تولید و بهره وری در محصولات کشاورزی می شود. این مقوله مهم در سال های اخیر مورد توجه بهره برداران قرار گرفت به طوری که شاهد کم شدن فاصله تولیدات محصولات کشاورزی بین کشاورزان پیشرو و نمونه و میانگین تولید هستیم.

http://fajreshomal.ir/fa/News/7843/طرح-یکپارچه‌سازی-اطلاعات-کشاورزی-مازندران-آغاز-شد
بستن   چاپ