آخرین مطالب

یادداشت عضو هیات علمی دانشگاه مازندران؛

پژوهش تقاضامحور، نیاز واقعی بشر در حال و آینده تفکر، اندیشه و دانشگاه

پژوهش تقاضامحور، نیاز واقعی بشر در حال و آینده

  بزرگنمایی:
گروه تفکر و اندیشه :عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی به‌مناسبت هفته پژوهش، به بررسی نقش پژوهش تقاضامحور در زندگی حال و آینده بشر پرداخت.

گروه تفکر و اندیشه : عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی به‌مناسبت هفته پژوهش، به بررسی نقش پژوهش تقاضامحور در زندگی حال و آینده بشر پرداخت.
         
         

       
به گزارش پایگاه خبری فجر شمال، سیدباقر حسینی کریمی عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی به‌مناسبت هفته پژوهش، به بررسی نقش پژوهش تقاضامحور در زندگی حال و آینده بشر پرداخت.

عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در این یاداشت تحلیلی آورده است: اگر بخواهیم یک جمله زیبا، راجع به پژوهش بیان کنیم، قطعا یکی از آن جملات، پژوهش نیازمحور است و صد البته، ملتی دست برتر را خواهد داشت که نه تنها پژوهش‌هایش را بر مبنای نیاز روز جامعه، بلکه بر مبنای نیازهای آتی بشر، منطبق سازد. به فرموده حضرت علی علیه السلام؛ العِلمُ سُلطانٌ، مَن وَجَدَهُ صالَ بِهِ، ومَن لَم یجِدهُ صیلَ عَلَیهِ(شرح‏ نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ج 20، ص 319) علم اقتدار است. هر کس این قدرت را به چنگ آورد، می‌تواند تحکم کند و بر دیگران، غلبه پیدا کند و هر کسی این اقتدار را به دست نیاورد، بر او غلبه پیدا خواهد شد و دیگران بر او تحکم می‌کنند. در معارف دینی ما، کلید واژه‌ای وجود دارد که می‌تواند اشاره به همین مطلب باشد.

        وی به علم لاینفع(علم بی‌فایده) اشاره می کند و می افزاید: علم بی‌فایده، باعث عمرسوزی و فرصت سوزی، سرمایه‌سوزی، سرخوردگی‌های فراوان روحی و اجتماعی و سلطه‌پذیری یک ملت از ملت‌های پیشرفته می‌شود. اینجاست که خاتم رسل، حضرت رسول اکرم صلّى الله علیه و آله و سلّم از چنین علوم بیهوده‌اى به خدا پناه مى‌برد، آنجا که در نیایش و عرض حاجت خود به بارگاه الهی، معروض مى‌دارد:*اللهمّ إنّى أعوذ بک من علم لا ینفع.* «بار پروردگارا! من به تو از علم بدون فایده پناه مى‌برم! ». پژوهشی که مشکلی از مشکلات جامعه را حل نکند از مصادیق علم بی‌فایده است.

       وی ادامه می دهد: حج یکی از جامع‌ترین عبادات، در اسلام است. لذا در بسیاری از موارد، وقتی می‌خواهند ثواب و پاداشی برای یک کار خوب، معین کنند می‌گویند ثواب یک یا چند حج را دارد. مثلا در ثواب سلام بر امام حسین علیه السلام، نقل شده است که ثواب بیست حج را دارد. در میان اعمال حج، طواف کعبه از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است. تا جایی که از ارکان حج به‌شمار آمده و ترک عمدی آن، باعث بطلان حج است. مرحوم کلینی(ره)، حدیثی از امام صادق(ع) نقل می‌کند که شگفت‌آور است.

     حسینی کریمی با ارایه این مطلب که   ابان بن تغلب می‌گوید: از امام صادق(ع) شنیدم که فرمود: هرکس خانه خدا را طواف کند، خداوند عزوجل 6 هزار حسنه برای او می‌نویسد،6 هزار گناه از او می‌آمرزد،6 هزار درجه به وی عطا می‌فرماید و 6 هزار حاجت از او برآورده می‌سازد.  خاطرنشان می کند: سپس فرمود: «قَضَاءُ حَاجَهِ‌الْمُؤْمِنِ أَفْضَلُ مِنْ طَوَافٍ وَ طَوَافٍ حَتَّى عَدَّ عَشْراً»؛ گره‌گشایی از کار یک مومن، 10 برابر این طواف فضیلت دارد(من لایحضره‌الفقیه، ج 2، ص 208). یعنی اگر با انجام یک پژوهش، گرهی از کار مردم باز کنی، ثواب آن، ده برابر طوافی است که آن همه اهمیت برای آن ذکر شده است. از آیت‌الله فاضل لنکرانی(ره) جمله‌ای جاودانه و دلنشین نقل شده است که می‌فرمود: من 50 سال است دارم اسلام می‌خوانم. بگذار خلاصه‌اش را برایت بگویم: واجباتت را انجام بده؛ به جای مستحبات، تا می‌توانی به‌کار مردم برس؛ کار مردم را راه بینداز. اگر قیامت کسی از تو سوال کرد، بگو فاضل گفته بود.

      عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران می افزاید:  برخی می‌پرسند، مگر تا کجا می‌توانیم پژوهش‌ها را نیاز محور کنیم؟ پاسخ روشن است. پیشرفت‌هایی که در صنایع مختلف و ابزارهای مختلف صورت گرفته را ببینیم، چقدر با گذشته متفاوت است. بشر، وقتی اولین هواپیما را ساخت، فکر می‌کرد که مرزهای علم و دانش را درنوردیده و به پایان علم در این زمینه رسیده است. ولی امروز می‌ببینیم که سرعت تحول در صنایع هوا و فضا چقدر است.

    وی اذعان می دارد:   قرآن کریم، خطاب به همه اجنه و انسان‌ها می‌فرماید؛ یا مَعْشَرَالْجِنِّ وَالْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانْفُذُوا لَا تَنْفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ.(33 الرحمن) ای گروه جنّ و انس! اگر می‌توانید از مرزهای آسمان‌ها و زمین بگذرید، پس بگذرید، ولی هرگز نمی‌توانید، مگر با نیرویی(فوق العاده)! جمله‌ «إِلَّا بِسُلْطانٍ» رمز آن است که مى‌توان در آسمان‌ها و زمین نفوذ پیدا کرد. به‌ویژه آن‌که در قرآن معمولا کلمه سلطان براى سلطه علمى به‌کار رفته است.

    حسینی کریمی  با بیان اینکه از دیدگاه قرآن کریم، نفوذ در آسمان‌ها فقط با سرپنجه مشکل‌گشای علم و دانشی که به صنعت منتهی شده است ممکن است. تاکید می کند: همه دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه و مراکز علمی باید این دعای رسول اکرم صلی الله تعالی علیه و آله را که فرموده است، (اللهمّ إنّى أعوذ بک من علم لا ینفع. «بار پروردگارا! من به تو از علم بدون فایده پناه مى‌برم!)، را سرلوحه کارهای علمی‌شان قرار دهند و آن را در عمل، محقق سازند.


خبرنگار پایگاه خبری فجر شمال
حمیدرضا گل محمدی تواندشتی
انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

وقف در مسیر حل مسائل روز جامعه؛ از درمان و آموزش تا تأمین مسکن

مدیران و کارکنان نمونه دستگاه‌های اجرایی بابلسر تجلیل شدند

برپایی نخستین نمایشگاه انفرادی آثار بانوی هنرمند بابلی

اجتماع «منتظران ظهور» در بابل برگزار می‌شود

هفته دولت یادآور تعهد، ایثار و مجاهدت در مسیر تعالی کشور است

غبارروبی مزار شهدا؛ تجدید میثاق مسئولان بابلسر با آرمان‌های شهیدان

یکصدو هفتاد و ششمین اجتماع مردم انقلابی بابلسر با گرامیداشت شهدای دولت برگزار شد

یکصد و هفتاد و پنجمین اجتماع شبانه مردم بابلسر برگزار شد

آیین بزرگداشت روز خبرنگار در بابلسر

میعادگاه منتظران امام زمان(عج) و بیعت‌کنندگان با رهبر انقلاب

تغییر در سبک زندگی و اخلاق، زمینه‌ساز دگرگونی سرنوشت جامعه است

اجتماع امت انقلابی و خونخواه بابلسر در شب شهادت امام حسن عسکری(ع) و چهلم «امام شهید»

اربعین «امام شهید» در یکصد و هفتاد و دومین اجتماع شبانه بابلسر

مهندسی فناوری اطلاعات؛ مسیر تحول خدمات عمومی و توسعه اقتصاد دیجیتال در مازندران

باید از نگاه صرفاً درمان‌محور به اتیسم فاصله گرفت

یکصدو شصت و نهمین اجتماع شبانه بابلسری‌ها

نهمین اشکواره حسینی آمل به ایستگاه پایانی رسید؛ هنر، روایتگر ماندگار عاشورا

برگزاری داوری بخش «نواهای آیینی» نهمین اشکواره فرهنگی - هنری حسینی

حجت الاسلام خانلری با اشاره به چهلمین روز شهادت رهبر انقلاب بر تجدید عهد مردم با مکتب امام و آرمان های شهدا تاکید کرد

انتقاد صریح امام جمعه ساری به سیاست‌های اقتصادی دولت در میدان جنگ

هفت هزار و هشتصد و بیست اثر در بخش عکس نهمین اشکواره حسینی داوری شد

فرهنگ ایثار و شهادت، پشتوانه عزت، اقتدار و پایداری ملت ایران است

آیین سوگواری در آستان ابراهیم ابوجواب(ع) بابلسر برگزار شد

رئیس عقیدتی سیاسی فرماندهی انتظامی استان مازندران با تأکید بر جایگاه راهبردی ولایت فقیه در نظام جمهوری اسلامی گفت: ولایت فقیه ستون و اساس انقلاب اسلامی است.

برگزاری جلسه شورای برنامه‌ریزی شهرستان سیمرغ

شجاعت و شهامت؛ لازمه حرفه خبرنگاری/ رسانه‌ها وجدان جهانی را بیدار کردند

بخش دانش‌آموزی نهمین اشکواره حسینی؛ جلوه‌ای از پیوند هنر و فرهنگ عاشورایی

معماری مازندران باید هوشمند، بومی و متناسب با اقلیم باشد

یکصد و شصت‌و دومین اجتماع مردم انقلابی بابلسر

معرفی داوران بخش نواهای آیینی نهمین اشکواره فرهنگی‌هنری سراسری حسینی

استقلال قلم، میراث ماندگار خبرنگاری و سنگ‌بنای اعتماد عمومی

تجلیل از طلایه‌داران روایت خدمت در سیمرغ

تبریک روز خبرنگار توسط فرمانده انتظامی شهرستان سیمرغ سرهنگ حسن بابایی

داوران بخش نمایشنامه‌نویسی نهمین اشکواره فرهنگی‌هنری سراسری حسینی معرفی شدند

نگاهی به کارنامه شهردار بابلسر و افق پیش‌روی این شهر ساحلی

پیام تبریک مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران به‌مناسبت روز خبرنگار

رونمایی از پوستر نهمین اشکواره سراسری فرهنگی‌هنری حسینی

رئیس ارشاد سیمرغ؛ اعتماد مردم بزرگ‌ترین سرمایه رسانه است. به بهانه فرا رسیدن روز خبرنگار

خبرنگار امانت‌دار حقیقت و حقوق مردم است

مراسم گرامی‌داشت روز خبرنگار در شهرستان سیمرغ برگزار شد

اربعین حسینی این اجتماع عظیم را نماد همبستگی جهان اسلام و جلوه ای از عشق و ارادت مسلمانان به حصرت سید الشهدا (ع) توصیف کرد

پیام تبریک فــــرماندار شهرستان سیمــــرغ بمناسبت فرارسیدن 17 مرداد ماه روز خبرنگار

صد و پنجاه و نهمین اجتماع شبانه مردم انقلابی بابلسر

معرفی اعضای هیئت داوران بخش رسانه نهمین اشکواره فرهنگی هنری حسینی

صدو پنجاه و نهمین اجتماع خون خواهان امام شهید

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سیمرغ، با گرامیداشت هفدهم مرداد، روز خبرنگار، این مناسبت را فرصتی برای تجلیل از تلاش‌های ارزشمند اصحاب رسانه

طنین قرآن و زیارت امین‌الله در سنگر مسجد سنگتاب در شهرستان سیمرغ

جلسه شورای معاونین و رابطان محورهای چهارگانه کانون خدمت رضوی شهرستان سیمرغ

داوران بخش شعر نهمین اشکواره فرهنگی‌هنری سراسری حسینی آمل معرفی شدند

یکصدو صدوپنجاه‌وهشتمین اجتماع مردم انقلابی بابلسر