آخرین مطالب

یادداشت عضو هیات علمی دانشگاه مازندران؛

پژوهش تقاضامحور، نیاز واقعی بشر در حال و آینده تفکر، اندیشه و دانشگاه

پژوهش تقاضامحور، نیاز واقعی بشر در حال و آینده

  بزرگنمایی:
گروه تفکر و اندیشه :عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی به‌مناسبت هفته پژوهش، به بررسی نقش پژوهش تقاضامحور در زندگی حال و آینده بشر پرداخت.

گروه تفکر و اندیشه : عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی به‌مناسبت هفته پژوهش، به بررسی نقش پژوهش تقاضامحور در زندگی حال و آینده بشر پرداخت.
         
         

       
به گزارش پایگاه خبری فجر شمال، سیدباقر حسینی کریمی عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در یک یادداشت تحلیلی به‌مناسبت هفته پژوهش، به بررسی نقش پژوهش تقاضامحور در زندگی حال و آینده بشر پرداخت.

عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران، در این یاداشت تحلیلی آورده است: اگر بخواهیم یک جمله زیبا، راجع به پژوهش بیان کنیم، قطعا یکی از آن جملات، پژوهش نیازمحور است و صد البته، ملتی دست برتر را خواهد داشت که نه تنها پژوهش‌هایش را بر مبنای نیاز روز جامعه، بلکه بر مبنای نیازهای آتی بشر، منطبق سازد. به فرموده حضرت علی علیه السلام؛ العِلمُ سُلطانٌ، مَن وَجَدَهُ صالَ بِهِ، ومَن لَم یجِدهُ صیلَ عَلَیهِ(شرح‏ نهج البلاغه، ابن ابی الحدید، ج 20، ص 319) علم اقتدار است. هر کس این قدرت را به چنگ آورد، می‌تواند تحکم کند و بر دیگران، غلبه پیدا کند و هر کسی این اقتدار را به دست نیاورد، بر او غلبه پیدا خواهد شد و دیگران بر او تحکم می‌کنند. در معارف دینی ما، کلید واژه‌ای وجود دارد که می‌تواند اشاره به همین مطلب باشد.

        وی به علم لاینفع(علم بی‌فایده) اشاره می کند و می افزاید: علم بی‌فایده، باعث عمرسوزی و فرصت سوزی، سرمایه‌سوزی، سرخوردگی‌های فراوان روحی و اجتماعی و سلطه‌پذیری یک ملت از ملت‌های پیشرفته می‌شود. اینجاست که خاتم رسل، حضرت رسول اکرم صلّى الله علیه و آله و سلّم از چنین علوم بیهوده‌اى به خدا پناه مى‌برد، آنجا که در نیایش و عرض حاجت خود به بارگاه الهی، معروض مى‌دارد:*اللهمّ إنّى أعوذ بک من علم لا ینفع.* «بار پروردگارا! من به تو از علم بدون فایده پناه مى‌برم! ». پژوهشی که مشکلی از مشکلات جامعه را حل نکند از مصادیق علم بی‌فایده است.

       وی ادامه می دهد: حج یکی از جامع‌ترین عبادات، در اسلام است. لذا در بسیاری از موارد، وقتی می‌خواهند ثواب و پاداشی برای یک کار خوب، معین کنند می‌گویند ثواب یک یا چند حج را دارد. مثلا در ثواب سلام بر امام حسین علیه السلام، نقل شده است که ثواب بیست حج را دارد. در میان اعمال حج، طواف کعبه از جایگاه بسیار مهمی برخوردار است. تا جایی که از ارکان حج به‌شمار آمده و ترک عمدی آن، باعث بطلان حج است. مرحوم کلینی(ره)، حدیثی از امام صادق(ع) نقل می‌کند که شگفت‌آور است.

     حسینی کریمی با ارایه این مطلب که   ابان بن تغلب می‌گوید: از امام صادق(ع) شنیدم که فرمود: هرکس خانه خدا را طواف کند، خداوند عزوجل 6 هزار حسنه برای او می‌نویسد،6 هزار گناه از او می‌آمرزد،6 هزار درجه به وی عطا می‌فرماید و 6 هزار حاجت از او برآورده می‌سازد.  خاطرنشان می کند: سپس فرمود: «قَضَاءُ حَاجَهِ‌الْمُؤْمِنِ أَفْضَلُ مِنْ طَوَافٍ وَ طَوَافٍ حَتَّى عَدَّ عَشْراً»؛ گره‌گشایی از کار یک مومن، 10 برابر این طواف فضیلت دارد(من لایحضره‌الفقیه، ج 2، ص 208). یعنی اگر با انجام یک پژوهش، گرهی از کار مردم باز کنی، ثواب آن، ده برابر طوافی است که آن همه اهمیت برای آن ذکر شده است. از آیت‌الله فاضل لنکرانی(ره) جمله‌ای جاودانه و دلنشین نقل شده است که می‌فرمود: من 50 سال است دارم اسلام می‌خوانم. بگذار خلاصه‌اش را برایت بگویم: واجباتت را انجام بده؛ به جای مستحبات، تا می‌توانی به‌کار مردم برس؛ کار مردم را راه بینداز. اگر قیامت کسی از تو سوال کرد، بگو فاضل گفته بود.

      عضو هیات علمی دانشکده الهیات و معارف اسلامی دانشگاه مازندران می افزاید:  برخی می‌پرسند، مگر تا کجا می‌توانیم پژوهش‌ها را نیاز محور کنیم؟ پاسخ روشن است. پیشرفت‌هایی که در صنایع مختلف و ابزارهای مختلف صورت گرفته را ببینیم، چقدر با گذشته متفاوت است. بشر، وقتی اولین هواپیما را ساخت، فکر می‌کرد که مرزهای علم و دانش را درنوردیده و به پایان علم در این زمینه رسیده است. ولی امروز می‌ببینیم که سرعت تحول در صنایع هوا و فضا چقدر است.

    وی اذعان می دارد:   قرآن کریم، خطاب به همه اجنه و انسان‌ها می‌فرماید؛ یا مَعْشَرَالْجِنِّ وَالْإِنْسِ إِنِ اسْتَطَعْتُمْ أَنْ تَنْفُذُوا مِنْ أَقْطَارِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ فَانْفُذُوا لَا تَنْفُذُونَ إِلَّا بِسُلْطَانٍ.(33 الرحمن) ای گروه جنّ و انس! اگر می‌توانید از مرزهای آسمان‌ها و زمین بگذرید، پس بگذرید، ولی هرگز نمی‌توانید، مگر با نیرویی(فوق العاده)! جمله‌ «إِلَّا بِسُلْطانٍ» رمز آن است که مى‌توان در آسمان‌ها و زمین نفوذ پیدا کرد. به‌ویژه آن‌که در قرآن معمولا کلمه سلطان براى سلطه علمى به‌کار رفته است.

    حسینی کریمی  با بیان اینکه از دیدگاه قرآن کریم، نفوذ در آسمان‌ها فقط با سرپنجه مشکل‌گشای علم و دانشی که به صنعت منتهی شده است ممکن است. تاکید می کند: همه دانشگاه‌ها، حوزه‌های علمیه و مراکز علمی باید این دعای رسول اکرم صلی الله تعالی علیه و آله را که فرموده است، (اللهمّ إنّى أعوذ بک من علم لا ینفع. «بار پروردگارا! من به تو از علم بدون فایده پناه مى‌برم!)، را سرلوحه کارهای علمی‌شان قرار دهند و آن را در عمل، محقق سازند.


خبرنگار پایگاه خبری فجر شمال
حمیدرضا گل محمدی تواندشتی
انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

جنگ روانی دشمن با هدف فرسوده‌سازی ذهن جامعه در جریان است

برگزاری نشست بررسی اتفاقات اخیر کشور در آمل

زبان خارجی؛ گشودن دریچه‌ای به سوی جهان دانش

برخورداری بیماران خاص از حمایت قرارگاه منطقه‌ای غدیر سپاه‌های شمال کشور

به میزبانی دانشگاه مازندران نخستین جشنواره بین‌المللی نیما یوشیج برگزار می‌شود

مهندسی پزشکی؛ تلاقی سلامتی و فناوری پیشرفته

مهندسی معماری، تلاقی هنر، علم و هویت مکان

حماسه وحدت ملت با حکومت خنثی کننده توطئه دشمنان

برگزاری همزمان جشن‌های خیابانی نیمه‌شعبان و دهه فجر در مازندران

آیین ولادت سرداران کربلا در آستان مقدس امامزاده محمد(ع) ساری

جشن شعبانیه در مسجد جامع هادی شهر برگزار شد +عکس

روز پاسدار روز تحقق پاسداری از اسلام حقیقی

آیین ولادت سرداران کربلا در ساری برگزار می‌شود

حجت الاسلام خانلری با قدردانی از نیروهای نظامی انتظامی و بسیجیان و پاسداران انقلاب اسلامی را حافظان امنیت و ارزش های اسلامی دانست

آغاز پویش ملی «سلام محله» در مازندران

پاسدار؛ تجلی‌گر حریت امام حسین(ع)

خدمات چوبفریم در برف روبی و بازگشائی جاده سنگده دودانگه تا پل سفید سوادکوه

پاسدار، کسی است که در هر جایگاهی، خود را مسئول حفظ هویت، استقلال و عزت این ملت بداند. پاسداری یک مأموریت تاریخی است

گرامیداشت روز جانباز، مراسمی باشکوه از سوی بنیاد شهید و امور ایثارگران شهرستان سیمرغ

فرماندار شهرستان ساری: حلول ماه شعبان، ماه سعادت، خیر و بسیار خجسته است

حجت‌الاسلام والمسلمین عبدالعلی گواهی _ رئیس سازمان عقیدتی سیاسی نیروهای مسلح کل کشور، امروز ما وارثان این انقلاب هستیم و باید انقلاب را به دست مهدی موعود(عج) برسانیم

جهاد تبیین؛ راهکاری اساسی برای تشخیص حق از باطل

فرمانده سپاه شهرستان سیمرغ با گرامی‌داشت روز پاسدار و تبریک این مناسبت فرخنده،

کارگروه ترویج و توسعه فرهنگ ایثار و شهادت شهرستان سیمرغ به ریاست فرماندار

فرماندار سیمرغ با صدور پیامی، به مناسبت حلول ماه شعبان را به مردم شهیدپرور و ولایتمدار شهرستان سیمرغ تبریک گفت.

ولادت امام حسین(ع) و روز پاسدار، پاسداران انقلاب اسلامی را ستون‌های استوار امنیت کشور و حاملان پیام مقاومت و آزادگی دانست.

راه شهدا، راه روشن مقاومت و پیروزی است

کانون خدمت رضوی شهرستان سیمرغ با مسئولان کانون‌های محلی،با هدف پیگیری روند جریان خدمت خادمیاران رضوی

نقشه راه خدمت رضوی در سیمرغ ترسیم شد؛ هم‌افزایی خادمیاران برای افق 1405 جلسه ماهانه کانون خدمت رضوی شهرستان سیمرغ با حضور دکتر عزیززاده گرجی

آیین انتصاب معاون کانون‌های محلی سیمرغ برگزار شد

حجت‌الاسلام مطهری‌فرد با تأکید بر اینکه تهدید دشمنان نشانه ضعف آن‌هاست، گفت: رهبر انقلاب نماد ایران و مورد حمایت جانانه ملت است و هرگونه جسارت به این مقام، به زیان منافع و موجودیت دشمن خواهد بود.

حماسه مقاومت وایستادگی مردم آمل درسال 60 درمقابل منافقین

راه 603 روستای مازندران بسته است؛ تداوم انسداد کندوان تا صبح شنبه آینده

استفاده از هوش مصنوعی در سیستم‌های اداری و مدیریتی

حمایت از افراد دارای معلولیت اولویت‌ اصلی سیاست‌های اجتماعی است

خام‌فروشی و عدم صنعتی‌سازی تولیدات شیلات ضرر بزرگ اقتصادی است

شناسایی و دستگیری عوامل اغتشاش در استان مازندران

آئین نکوداشت عالم فرزانه آیت‌الله میرزا عبدالنبی نوری (ره)

ثبت‌نام 50 نفر برای انتخابات شورای اسلامی شهرستان ساری

سرپرست سازمان جهاد کشاورزی مازندران گفت: از نیمه دوم دی‌ماه تاکنون بیش از یک‌هزار و 550 تن روغن خوراکی و 550 تن برنج دولتی در سطح استان توزیع شده است.

رئیس کل دادگستری مازندران وضعیت ساحل بابلسر را اسفبار توصیف کرد

ضعف مدیریت در مجموعه‌های مرتبط با سازمان جهاد کشاورزی،

افزایش 13 درصدی تولید انرژی در نیروگاه برق نکا

برگزاری نمازجمعه 26 دی ساری به امامت نماینده ولی فقیه در مازندران

خوداری از ارسال تصاویر خلاف امنیت ملی

ابوالفضل مقدسی شهید دهه هشتادی اهل چهاردانگه ساری

دانشجویی که قربانی گلوله مستقیم تروریست‌ها شد

جلسه تخصصی معاونت سلامت اجتماعی بهزیستی مازندران

قدردانی از حضور انقلابی، تاریخی مردم بزرگ مازندران و حماسه ماندگاری 22 دی ماه

افزایش ساعت ثبت‌نام روزانه داوطلبان انتخابات شورا‌های شهر