آخرین مطالب

رونق خزانه‌گیری زودهنگام زیر سایه رشد قیمت برنج در مازندران کشاورزی و اقتصادی

رونق خزانه‌گیری زودهنگام زیر سایه رشد قیمت برنج در مازندران

  بزرگنمایی:
گروه کشاورزی و اقتصادی: افزایش چندمرحله‌ای و بیش دوبرابری قیمت برنج داخلی در سال جاری نسبت به سال ۹۹ انگیزه شالیکاران را برای کشت دوم این محصول دوچندان کرده و سبب گسترش خزانه‌گیری زودهنگام برای رسیدن به کشت دوم شده است؛ وضعیتی که کارشناسان آن را مخاطره‌انگیز می‌دانند و نسبت به تبعاتش هشدار می‌دهند.

گروه کشاورزی و اقتصادی: افزایش چندمرحله‌ای و بیش دوبرابری قیمت برنج داخلی در سال جاری نسبت به سال 99 انگیزه شالیکاران را برای کشت دوم این محصول دوچندان کرده و سبب گسترش خزانه‌گیری زودهنگام برای رسیدن به کشت دوم شده است؛ وضعیتی که کارشناسان آن را مخاطره‌انگیز می‌دانند و نسبت به تبعاتش هشدار می‌دهند.

فزایش قیمت عمده فروشی برنج در شالیکوبی های مازندران امسال بی سابقه بوده است و به قول روستاییان مازندرانی ، « شالیکاران چنین قیمتی را در خواب هم نمی دیدند». قیمت هرکیلوگرم برنج کیفی مازندران حدود هفت ماه پیش زمانی که نوبرانه وارد بازار شد 33تا 35 هزار تومان فروخته شد ولی اکنون که حدود یک ماه به پایان سال مانده به 70 تا 75 هزار تومان افزایش یافته است.

اگر چه برخی گمانه زنی ها حاکی از این است که افزایش قیمت چندمرحله ای سال جاری بیشتر نصیب دلالان شده و کشاورز از آن نصیبی نبرده است ، ولی واقعیت این است که روزگار دلال بازی در بازار برنج مازندران به خاطر هوشیاری شالیکاران و سیاست هایی که دولت طی سال های اخیر در مدیریت واردات اعمال کرد ، پایان یافت و عمده سود افزایش قیمت پنج مرحله ای به  کشاورز رسیده است و به همین خاطر وسوسه گسترش کشت دوم برنج در سال زراعی جاری میان شالیکاران افزایش یافته است که می توان آن را در خزانه گیری گسترده و زودهنگام در مناطق مختلف مشاهده کرد.

آغاز کشت و کار برنج در مازندران طی سال های اخیر به خاطر گسترش کشت دوم به نخستین ماه فصل زمستان کشیده شد ولی خزانه گیری فراگیر در اواخر ماه بهمن یا اوایل ماه اسفند پدیده جدیدی است که امسال رواج یافته است و به نظر می رسد با وجود نگرانی کارشناسان جهاد کشاورزی نسبت به خطر خزانه گیری زودهنگام برنج ، کشاورزان امسال به طور کلی این دست هشدارها را تحت تاثیر وسوسه تولید بیشتر و کشت دوم نادیده می گیرند و بی توجه به خطر سرمای زمستانی که ممکن است کل خزانه را از بین ببرد ، بی محابا مشغول بذر پاشی در خزانه هستند.

بررسی تاریخی شالیکاری در مازندران نشان می دهد علاوه بر اقتصادی شدن برنجکاری طی یک دهه اخیر ، به دلیل تغییرات آب و هوایی و وضعیت بارندگی، کشت اول برنج بویژه درحوزه آبریز هراز که 110 هزار هکتار از شالیزارهای مازندران در آن واقع است هر سال زودتر از سال قبل شروع شد تا هم شالیزاری پس از برداشت محصول کشت اول به کشت دوم برسد و هم از روان آب زمستانی و بارندگی های این فصل بیشتر بهره گرفته شود ، ولی امسال وضعیت کاملا متفاوت است چون خزانه گیری که مرحله حساسی از کشت برنج محسوب می شود به صورت گسترده به اوایل ماه اسفند و حتی در بعضی از مناطق اواخر ماه بهمن کشیده شده است.

بذرپاشی در خزانه یا خزانه گیری پایه اصلی کشت برنج در مازندران به شمار می رود. بذری که در خزانه سبز می شود پس از رسیدن به مرحله ای از رشد ، کنده شده و به داخل شالیزار انتقال می یابد تا نشاکاری شروع شود. پس از نشاء هم کشت و کار برنج به مرحله نگهداری یا «داشت » می رسد.

تهدید خزانه گیری زودهنگام از آن جهت برای شالیکاری مازندران جدی است که در صورت بروز سرما و یا تاخیر و تعلل می تواند کل کشت و کار برنج را تعطیل و کشاورز را خانه نشین کند ، بویژه این که طبق برآورد جهاد کشاورزی همچنان حدود دو سوم خزانه‌گیری برنج در مازندران به صورت سنتی انجام می شود و کشت برنج هر شالیزاری به خزانه خود کشاورز وابستگی پیدا می کند. اصولا در وضعیت سنتی هر کشاورز برای پرورش نشاء مورد نیاز شالیزاری حدود 20 روز زودتر از موعد مقرر اقدام به خزانه گیری می کند و خزانه گیری در اواخر ماه بهمن و اوایل ماه اسفند به این معنا است که حتی نشاء برنج هم باید در فصل زمستان انجام شود.

نشاء برنج در فصل زمستان تاکنون در مازندران سابقه نداشته است و  عمده خزانه گیری ها هم در نیمه اول فروردین ماه انجام می شد تا بدون تهدید سرما به بار نشسته و نشاء به شالیزاری انتقال یابد ولی اکنون که خزانه گیری به اوایل ماه اسفند رسیده کارشناسان کشاورزی هشدار می دهند که این وضعیت عمل‌آوری نشاء با تهدید جدی سرما و یخ‌زدگی همراه می‌شود و ضریب خسارت به کشاورزان را افزایش می‌دهد.

 رونق خزانه‌گیری زودهنگام زیر سایه رشد قیمت برنج در مازندران

 

اصولا خزانه برنج که پس از شخم  وشیار شالیزاری مورد توجه شالیکاران قرار می گیرد ، با پوشش پلاستیکی در برابر سرما مورد محافظت قرار می گیرد ، ولی کارشناسان کشاورزی می گویند که در صورت بروز سرمای جدی اینگونه پوشش ها نمی تواند موثر باشد ضمن این که خزانه گیری زودهنگام به معنای نشاء زودهنگام هم می باشد که خطر را برای از بین رفتن شالی در مرحله داشت دو چندان خواهد کرد  . 

با وجود همه این هشدارها ، مشاهدات و بررسی های میدانی خبرنگار فجر شمال   نشان می دهد که برخی از کشاورزان در دشت 110 هزار هکتاری حوزه آبریز هراز واقع در شهرستان های آمل ، بابل ، محمودآباد ، بابلسر و فریدونکنار همزمان با انجام شخم و شیار زمستانه ؛مشغول خزانه گیری نیز هستند.

 مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران نسبت به خطرپذیری ناشی از سرمای احتمالی هوا برای  خزانه‌گیری زودهنگام برنج به کشاورزان شالیکار هشدار داد و گفت: کشاورزان قبل از پانزدهم اسفند عملیات بذر پاشی را در خزانه انجام ندهند. 

خلیل حقیقی در گفت و گو با خبرنگار  ما ، استقبال شالیکاران به شخم  شیار زمستانه را در سال زراعی جاری مطلوب و قابل تحسین توصیف کرد و در عین حال افزود : خزانه گیری و بذرپاشی در خزانه تا قبل از پایان نیمه اسفند اصلا به صلاح کشاورزان نیست و توصیه می شود کشاورزان از این کار خود داری کنند.

وی تصریح کرد : با توجه به سرمای هوا ، بوته شالی در خزانه رویش مناسبی را نخواهد داشت و به اصطلاح علمی سن نشاء برنج در خزانه به دلیل سرما و نوسانات دمایی بالا رفته و در فرایند رشد، مقاومت علیه بیماری ها و مقدار تولید دچار اختلال می شود.

حقیقی به اهمیت تهیه و تامین بذرهای خود مصرفی و یا گواهی شده برنج نیز اشاره کرد و توضیح داد: کشاورزان باید نسبت به انجام درست و بموقع خزانه گیری دقت لازم را داشته و به توصیه های کارشناسی به صورت جدی توجه کنند. 

مدیر زراعت جهاد کشارزی مازندران با بیان این که تا کنون حدود 60 درصد شالیکاران استان شخم وشیار زمستانه را انجام داده اند که این فعالیت برای مقابله طبیعی با آفات بهترین روش است، گفت: به نظر می رسد افزایش قیمت برنج طی سال جاری انگیزه کشاورزان به کشت و کار برنج را دوچندان کرده است.

وی با اظهار این که طبق اعلام شرکت آب منطقه ای وضعیت روان آب های رودخانه های استان و ذخیره آب پشت سد ها و آببندان های استان به نسبت مطلوب است، گفت: با توجه به هزینه بالای برنجکاری ، کشاورزان باید حتما به مسایل فنی و کارشناسی کشاورزی توجه کنند ، تا متضرر نشوند.

مدیر زراعت جهاد کشاورزی مازندران انتخاب ارقام مناسب را در مدیریت مصرف آب مهم برشمرد و توضیح داد : توسعه کشت ارقام پرمحصول از رویکرد های جدی وزارت جهاد کشاورزی است و طبق آمار سطح زیر کشت این ارقام هر سال در حال افزایش است و این سیاست ترویجی مورد تاکید مراکز جهاد کشاورزی استان نیز قرار دارد ولی با توجه به مصرف بیشتر آب در کشت ارقام پرمحصول در مقایسه با کم محصول ، می توانیم کشت ارقام پرمحصول کیفی مانند شیرودی و فجر را در حوزه آبریز هراز که شرایط آبی مطمئن تری نسبت به شرق استان دارد ، گسترش دهیم و در مناطق شرقی روی کشت کم محصول متمرکز شویم.

مازندران با تولید سالانه حدود یک میلیون تن برنج سفید ، بیش از 40 درصد نیاز کشور به این محصول راهبردی را تامین می کند .
بر اساس آمار جهاد کشاورزی مازندران پارسال حدود 215هزار هکتار از زمین های استان زیر کشت برنج رفته بود.

خبرنگار پایگاه خبری فجر شمال
مجید اسدی
انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

حجت الاسلام خانلری با قدردانی از زحمات کارگران نقش آنان را در توسعه و پیشرفت کشور حیاتی دانست

صبح امروز پنجشنبه مورخ 1404/02/04 مراسم دسته روی در شهرستان سیمرغ

صبح امروز پنجشنبه مورخ 1404/02/04 مراسم دسته روی در شهرستان سیمرغ

دوم اردیبهشت سالروز تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرمان حضرت امام خمینی (ره) است،

پرداخت 25 میلیارد ریال وام‌حمایتی در سال 1403 در شهرستان سیمرغ

هواداران یکصدا علیه نساجی/ گل گهر به نیمه نهایی صعود کرد

دستور رئیس جمهور برای توقف پروژه غیرقانونی پتروشیمی میانکاله مازندران

مهمترین اخبار انتظامی مازندران در دوم اردیبهشت

حمایت از سرمایه‌گذاران حامی اشتغال در مازندران

دادستان جدید بابلسر معرفی و معارفه شد

سطح زیرکشت برنج در ساری به 187 هکتار رسید

دستگیری جاعل 22 میلیاردی در بابلسر

روز ارتش جمهوری اسلامی ایران که تبلور استقلال و آزادی مردمی است

ایجاد 120 فرصت شغلی برای مددجویان و نیازمندان شهرستان سیمرغ

مددکار و معتمدین معین، از والدین روحانی شهید گرانقدر ابراهیم ترابی دیدار کردند

خانواده روحانی شهید گرانقدر جواد معصومی دیدار کردند

پیام تبریک معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران

ترافیک سنگین در محور کندوان

حجت الاسلام والمسلمین خانلری مسئله مذاکره این روزها مورد توجه قرار گرفته است ولی باید به بدعهدی های آمریکا توجه داشته باشیم

بیش از 24 هزار مسافر از آثار تاریخی و فرهنگی سیمرغ بازدید کردند

شکلات آنتن دهی در روستاها را برطرف می کنیم/ برای عمران و آبادی شهرستان سیمرغ به بودجه ملی نیاز است

پیش بینی کشت توت فرنگی در بیش از 400 هکتار از اراضی شهرستان سیمرغ

نقش ارتش در دفاع مقدس و در مقابل دشمنان بی‌بدیل و بازدارنده است

کمک بیش از سه میلیارد تومانی حامیان میاندورودی در سال `گذشته

فروش 40 ملک مازاد دولتی در مازندران

دیدار هیات اعزامی وزارت عتف با روسا و مسوولان دانشگاه‌ها و موسسات چین

بازدید شبانه استاندار مازندران از روند عملیات اجرایی پل سه راه جویبار

اعتبار 1800 میلیارد ریالی برای هدایت آب های سطحی استان

افزایش اکتشافات معدنی؛ گامی بلند به سوی توسعه اقتصادی استان است

انجام واکسیناسیون یک میلیون و 180 هزار راس دام سبک علیه طاعون نشخوارکنندگان کوچک تا پایان خرداد

افتتاح طرح 552 واحدی مسکن ملی میاندورود

ناپدیدی 11 طرح مصوب سرمایه گزاری در مازندران

بی نظیر بودن نقش شهدا و سرداران شهید نکایی در عملیات فاو

نخستین روز کاری سرپرست جدید دانشگاه مازندران

اخبار انتظامی مازندران در 24 ساعت گذشته

مسئله پسماند ابرمعضل ما و زمین‌خواری هم از دیگر معضلات مازندران است

تجمع حمایت دانشگاهیان دانشگاه مازندران از مردم بی‌دفاع غزه

سرپرست جدید دانشگاه مازندران معرفی شد

تحول آینده با آینده سازان شکل پذیر است +عکس

پرداخت 23 میلیارد تومان تسهیلات خدمات مسکن به مددجویان مازندرانی

استاندار گلستان در سفری به مازندران از طرح های گردشگری غرب مازندران بازدید کرد

اجرای تفکیک زباله از مبدا در 207 روستای مازندران

کاهش غریق در سواحل مازندران از اولویت های جدی در سال 1404 محسوب می شود

عکس | برگزاری مرحله‌ دانشگاهی مسابقات قرآن و عترت در دانشگاه مازندران

عکس | برگزاری نخستین نشست هماهنگی دهه کرامت مازندران

نشست هماهنگی و برنامه‌ریزی آیین سالگرد و بزرگداشت آیت‌الله صالحی مازندرانی در قائم‌شهر برگزار شد

برگزاری مرحله‌ی دانشگاهی مسابقات قرآن و عترت در دانشگاه مازندران

بازدید هیئت اعزامی از دانشگاه BISU پکن

تشکیل معاونت پیگیری امورات مسجدها در اداره های کل

ارتقای سرمایه‌ اجتماعی در دستور کار شهردار جدید ساری قرار گیرد