آخرین مطالب

عضو هیات مدیره انجمن جمعیت شناسی ایران،

یادداشت تحلیلی – جمعیت‌شناختی به‌مناسبت روز ملی جمعیت تفکر، اندیشه و دانشگاه

یادداشت تحلیلی – جمعیت‌شناختی به‌مناسبت روز ملی جمعیت

  بزرگنمایی:
گروه تفکر و اندیشه: عضو هیات مدیره انجمن جمعیت شناسی ایران، در یک یادداشت تحلیلی، به بررسی اجمالی فرصت‌ها و چالش‌های جمعیت‌شناختی ایران در مقیاس بین‌المللی پرداخت.

گروه تفکر و اندیشه: عضو هیات مدیره انجمن جمعیت شناسی ایران، در یک یادداشت تحلیلی، به بررسی اجمالی فرصت‌ها و چالش‌های جمعیت‌شناختی ایران در مقیاس بین‌المللی پرداخت.



به گزارش پایگاه خبری فجر شمال، یعقوب فروتن دانشیار جمعیت‌شناسی گروه علوم اجتماعی دانشگاه مازندران، محقق افتخاری گروه مطالعات اسلامی دانشگاه وایکاتو نیوزیلند و دانشگاه غرب سیدنی استرالیا و عضو هیات مدیره انجمن جمعیت شناسی ایران، به‌مناسبت روز ملی جمعیت(30 اردیبهشت) و طی یک یادداشت تحلیلی، به بررسی اجمالی فرصت‌ها و چالش‌های جمعیت‌شناختی ایران در مقیاس بین‌المللی پرداخت و آورد: 

مقدمه:

دو موضوع جمعیت(Population) و جمعیت‌شناسی(Demography) و اهمیت فزاینده آن‌ها در جهان معاصر به سبب ویژگی‌های بی‌سابقه دوران نوین، بیش از هر زمان دیگری در تاریخ حیات بشر برای همگان اعم از ملت‌ها و حکومت‌ها نمایان شده است. موضوع جمعیت با جنبه‌های متعدد زندگی ما انسان‌ها اعم از ابعاد خانوادگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، امنیتی، فرهنگی، دینی، زیست محیطی، غذایی، درمانی بهداشتی، و ... در هم تنیده است. لیکن، امروزه در بسیاری جوامع از جمله در کشور ما، نقش و جایگاه جمعیت و مولفه‌های آن مانند ازدواج، طلاق، فرزندآوری، مهاجرت و ... بیش از هر چیز دیگری با مسایل اقتصادی و فرصتهای شغلی پیوند خورده است که اینک با شیوع ویروس جهانی کرونا، این چالش‌های اقتصادی جمعیت تشدید شده است. به همین سبب، در این یادداشت کوتاه نیز به‌طور مشخص، مناسبات بین جمعیت و اقتصاد و ملاحظات جمعیت‌شناختی مرتبط با رشد اقتصادی را کانون اصلی توجه قرار می‌دهم که بدون تردید ابعاد متعددی که در بالا ذکر شد را نیز در بر می‌گیرد.

رویکرد اول: فرصت‌های جمعیتی

رویکرد اول مبتنی بر یک نگرش مثبت و خوش‌بینانه در زمینه روابط بین جمعیت و اقتصاد است. مطابق این رویکرد، از اصطلاحات و مفاهیمی هم‌چون پنجره جمعیت‌شناختی فرصت یا هدیه جمعیت‌شناختی یا همان پدیده موسوم به موهبت یا منفعت جمعیت‌شناختی(The Demographic Dividend) بهره می‌گیریم که مربوط به ساخت و ترکیب سنی جمعیت یک کشور است. به این معناکه در کشورهایی مثل کشور ما که نسبت قابل ملاحظه‌ای از جمعیت آنها را جوانان و افراد واقع در سنین فعالیت اقتصادی تشکیل می‌دهند، در واقع یک پنجره‌ای به روی این دسته از کشورها گشوده می‌شود و به‌طور بالقوه از یک فرصت طلایی و هدیه استثنایی بهره‌مند می‌شوند که می‌توانند از این پتانسیل جمعیت جوان و بالقوه فعال اقتصادی برای توسعه و بهبود جامعه استفاده کنند. این رویکرد در کتاب جمعیت‌شناسی اقتصادی همراه با بررسی نمونه‌های واقعی و تجربیات تاریخی برخی کشورهای جهان به تفصیل بحث شده است. یک نمونه بسیار موفق آن مربوط به کشورهای شرق آسیا موسوم به ببرهای آسیا شامل سنگاپور، کره جنوبی، هنگ کنک و تایوان است که با برنامه‌ریزی‌های دقیق و سیاست‌گذاری‌های مناسب در سطوح ملی و بین‌المللی توانستند از همین پنجره جمعیت‌شناختی فرصت در راستای رونق تولید و رشد اقتصادی کشورشان استفاده کنند.

رویکرد دوم: چالش‌های جمعیتی

رویکرد دوم به روی دیگر مناسبات بین جمعیت و اقتصاد می‌نگرد بدین معناکه باید واقع‌بین و جامع‌نگر باشیم و احتمالات و واقعیات دیگر را از یاد نبریم. به‌عبارت دقیق‌تر، این پنجره جمعیت‌شناختی برای همیشه باز باقی نمی‌ماند و این فرصت طلایی و هدیه جمعیتی مربوط به خیل عظیم جمعیت جوانان برای همیشه موجود نخواهد بود. همان‌طوری‌که "فصل خندان بهاری" نیز برای همیشه ماندگار نیست و لاجرم جای خود را به "فصل خزان پاییزی" و سپس به "فصل لرزان زمستانی" خواهد داد. بنابراین، چنان‌چه تمهیدات و امکانات لازم در عرصه‌های آموزشی و تحصیلی، اقتصادی و شغلی، تشکیل خانواده و غیره بر پایه برنامه‌ریزی‌های علمی و سرمایه گذاری‌های ملی و بین‌المللی فراهم نشوند، درآن‌صورت جامعه با چالش‌های جدی و مسایل فزاینده ناشی از رشد تورمی جمعیت جوانان(Youth Bulge)  روبرو می‌شود و زمینه‌های لازم برای افزایش و گسترش بیکاری، طلاق، مهاجرت متخصصان، جرایم، ناامنی، خشونت و ناآرامی‌های سیاسی اجتماعی و ... شکل می‌گیرد که یقینا نه تنها با رونق تولید و توسعه و رشد اقتصادی سازگاری ندارد، بلکه به افزایش و گسترش فقر و رکود اقتصادی نیز منجر می‌گردد. گفتنی است که چالش‌های اجتماعی و ناآرامی‌های سیاسی ناشی از رشد تورمی جمعیت جوانان، به تفصیل در کتاب جمعیت‌شناسی سیاسی مورد بحث و بررسی قرار گرفته است.

خلاصه و جمع‌بندی:

در جمع‌بندی دو رویکرد فوق‌الاشاره، می‌توان گفت که در کشور ما نیز لازم است هرچه سریع‌تر این بهار جمعیتی یعنی همین پنجره جمعیت‌شناختی فرصت اقتصادی را دریابیم و قدر آن را به خوبی بدانیم چون خوشبختانه کشور ایران در حال حاضر کماکان دارای یک ساختار سنی جمعیت جوان است. البته، موفقیت در این عرصه نیازمند برنامه‌ریزی‌ها و اقدامات متعدد است که در صدر آنها، نگاه علمی و تخصصی و بهره‌مندی بیشتر از متخصصان کشور مانند جمعیت‌شناسان، اقتصاددانان، جامعه‌شناسان و سایر متخصصان در رشته‌های متعدد علمی است که دانش و تجربه لازم را دارند و هم‌چنین لازم است تا ماهیت و مقتضای سنین جوانی مانند ازدواج و اشتغال نیز بطور جدی‌تر به‌عنوان دغدغه برنامه‌ریزان، سیاست‌گزاران و مسوولان جامعه باشد.

در پایان این یادداشت کوتاه نیز بسیار مشتاقم تا به جملات زیبا و پرمعنا که بیش از 200 سال پیش توسط اندیشمند بزرگ، نیکولاس کندورسه (1743-1794) بیان شد، اشاره نمایم که به ساده‌ترین و شیواترین زبان، بر اهمیت و ضرورت جمعیت بهتر در مقایسه با جمعیت بیشتر و به‌عبارتی دیگر، بر غلبه و برتری گفتمان کیفیت جمعیت بر گفتمان کمیت جمعیت تاکید می‌کند:

   در آینده، انسان‌ها به این آگاهی خواهند رسید که اگر وظیفه‌ای در قبال آیندگان خویش دارند، این وظیفه آن نیست که فقط آن‌ها را به‌دنیا آورند، بلکه آن است که به آیندگان خویش شادمانی عطا کنند. در همین چارچوب، ما هم خودمان را متعهد و ملزم بدانیم تا میراثی را که به نسل‌های آینده واگذار می‌کنیم بهتر یا حداقل، برابر با میراثی باشد که ما خودمان از پیشینیان خویش دریافت کرده‌ایم.

منابع:

*بلووم، دیوید و همکاران (1398)، "جمعیت شناسی اقتصادی: رویکردی نوین به پیامدهای اقتصادی تغییرات جمعیتی"، ترجمه: فروتن، یعقوب،

بابلسر: انتشارات دانشگاه مازندران. چاپ اول. (https: //fidibo.com/book/104629)

 

*مای، جان. اف. (1397)، "سیاست‌های جمعیتی جهان"، ترجمه: فروتن، یعقوب، تهران: انتشارات مؤسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی

جمعیت کشور (وزارت علوم)، چاپ اول (https: //fidibo.com/book/120838)

*سیاست‌های جمعیتی جهان، 1397، صفحه 225

*گولدستون، جک و همکاران (1395)، "جمعیت شناسی سیاسی: نقش تغییرات جمعیتی در سیاست ملی و امنیت بین المللی"، ترجمه: فروتن، یعقوب، تهران: انتشارات مؤسسه مطالعات و مدیریت جامع و تخصصی جمعیت کشور (وزارت علوم)، چاپ اول. (https: //fidibo.com/book/120971)

خبرنگار پایگاه خبری فجر شمال
حمیدرضا گل محمدی تواندشتی
انتهای پیام


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

کاهش محسوس دما در مازندران

حجت الاسلام خانلری با قدردانی از زحمات کارگران نقش آنان را در توسعه و پیشرفت کشور حیاتی دانست

صبح امروز پنجشنبه مورخ 1404/02/04 مراسم دسته روی در شهرستان سیمرغ

صبح امروز پنجشنبه مورخ 1404/02/04 مراسم دسته روی در شهرستان سیمرغ

دوم اردیبهشت سالروز تاسیس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به فرمان حضرت امام خمینی (ره) است،

پرداخت 25 میلیارد ریال وام‌حمایتی در سال 1403 در شهرستان سیمرغ

هواداران یکصدا علیه نساجی/ گل گهر به نیمه نهایی صعود کرد

دستور رئیس جمهور برای توقف پروژه غیرقانونی پتروشیمی میانکاله مازندران

مهمترین اخبار انتظامی مازندران در دوم اردیبهشت

حمایت از سرمایه‌گذاران حامی اشتغال در مازندران

دادستان جدید بابلسر معرفی و معارفه شد

سطح زیرکشت برنج در ساری به 187 هکتار رسید

دستگیری جاعل 22 میلیاردی در بابلسر

روز ارتش جمهوری اسلامی ایران که تبلور استقلال و آزادی مردمی است

ایجاد 120 فرصت شغلی برای مددجویان و نیازمندان شهرستان سیمرغ

مددکار و معتمدین معین، از والدین روحانی شهید گرانقدر ابراهیم ترابی دیدار کردند

خانواده روحانی شهید گرانقدر جواد معصومی دیدار کردند

پیام تبریک معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی مازندران

ترافیک سنگین در محور کندوان

حجت الاسلام والمسلمین خانلری مسئله مذاکره این روزها مورد توجه قرار گرفته است ولی باید به بدعهدی های آمریکا توجه داشته باشیم

بیش از 24 هزار مسافر از آثار تاریخی و فرهنگی سیمرغ بازدید کردند

شکلات آنتن دهی در روستاها را برطرف می کنیم/ برای عمران و آبادی شهرستان سیمرغ به بودجه ملی نیاز است

پیش بینی کشت توت فرنگی در بیش از 400 هکتار از اراضی شهرستان سیمرغ

نقش ارتش در دفاع مقدس و در مقابل دشمنان بی‌بدیل و بازدارنده است

کمک بیش از سه میلیارد تومانی حامیان میاندورودی در سال `گذشته

فروش 40 ملک مازاد دولتی در مازندران

دیدار هیات اعزامی وزارت عتف با روسا و مسوولان دانشگاه‌ها و موسسات چین

بازدید شبانه استاندار مازندران از روند عملیات اجرایی پل سه راه جویبار

اعتبار 1800 میلیارد ریالی برای هدایت آب های سطحی استان

افزایش اکتشافات معدنی؛ گامی بلند به سوی توسعه اقتصادی استان است

انجام واکسیناسیون یک میلیون و 180 هزار راس دام سبک علیه طاعون نشخوارکنندگان کوچک تا پایان خرداد

افتتاح طرح 552 واحدی مسکن ملی میاندورود

ناپدیدی 11 طرح مصوب سرمایه گزاری در مازندران

بی نظیر بودن نقش شهدا و سرداران شهید نکایی در عملیات فاو

نخستین روز کاری سرپرست جدید دانشگاه مازندران

اخبار انتظامی مازندران در 24 ساعت گذشته

مسئله پسماند ابرمعضل ما و زمین‌خواری هم از دیگر معضلات مازندران است

تجمع حمایت دانشگاهیان دانشگاه مازندران از مردم بی‌دفاع غزه

سرپرست جدید دانشگاه مازندران معرفی شد

تحول آینده با آینده سازان شکل پذیر است +عکس

پرداخت 23 میلیارد تومان تسهیلات خدمات مسکن به مددجویان مازندرانی

استاندار گلستان در سفری به مازندران از طرح های گردشگری غرب مازندران بازدید کرد

اجرای تفکیک زباله از مبدا در 207 روستای مازندران

کاهش غریق در سواحل مازندران از اولویت های جدی در سال 1404 محسوب می شود

عکس | برگزاری مرحله‌ دانشگاهی مسابقات قرآن و عترت در دانشگاه مازندران

عکس | برگزاری نخستین نشست هماهنگی دهه کرامت مازندران

نشست هماهنگی و برنامه‌ریزی آیین سالگرد و بزرگداشت آیت‌الله صالحی مازندرانی در قائم‌شهر برگزار شد

برگزاری مرحله‌ی دانشگاهی مسابقات قرآن و عترت در دانشگاه مازندران

بازدید هیئت اعزامی از دانشگاه BISU پکن

تشکیل معاونت پیگیری امورات مسجدها در اداره های کل