آخرین مطالب

از سوی انجمن علمی دانشجویی دانشکده علوم قرآنی آمل؛

برگزاری نشست «اعتبارسنجی روایات با نگاهی بر تحلیل فهرستی» در آمل نماز جمعه، قرآن، عترت، شهادت، جبهه و جنگ

برگزاری نشست «اعتبارسنجی روایات با نگاهی بر تحلیل فهرستی» در آمل

  بزرگنمایی:
گروه قرآن و عترت: از سوی انجمن علمی دانشجویی دانشکده علوم قرآنی آمل نشست علمی ـ تخصصی «اعتبارسنجی روایات با نگاهی بر تحلیل فهرستی» برگزار شد.

گروه قرآن و عترت: از سوی انجمن علمی دانشجویی دانشکده علوم قرآنی آمل  نشست علمی ـ تخصصی «اعتبارسنجی روایات با نگاهی بر تحلیل فهرستی» برگزار شد.

 به گزارش پایگاه خبری فجر شمال، سوی انجمن علمی دانشجویی دانشکده علوم قرآنی آمل، شب گذشته، ششم دی ماه 1400 نشست علمی ـ تخصصی «اعتبارسنجی روایات با نگاهی بر تحلیل فهرستی» با ارایه دانش‌آموخته دکتری رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه مازندران برگزار شد.


معصومه طاهریان قادی،  دانش‌آموخته دکتری رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه مازندران در این نشست گفت: بستر روایات شیعه، کتاب بوده است یعنی ائمه معصومین(ع) در زمان حیات خودشان علاوه بر اینکه مردم را ترغیب می‌کردند که روایات را برای هم به صورت شفاهی نقل کنند، آن‌ها را ترغیب می‌کردند که روایات را بنویسند.

وی با بیان اینکه در روایت از امام صادق(ع) داریم که آنچه را که می‌خواهید حفظ کنید، بنویسید، افزود: ائمه معصومین (ع) سعی داشتند که با تشویق مردم، فرهنگ نوشتن احادیث را بین مردم رواج بدهند؛ که این اتفاق هم افتاد. در دوره امام باقر(ع) و امام صادق(ع)، به اوج خودش رسید.

وی ادامه داد: مجموعه کتاب‌ها و اصولی که در زمان خود ائمه معصومین (ع) تدوین شد، نسل به نسل به دست آیندگان رسید؛ و از روی این کتاب‌ها، کتاب‌های دیگری نوشته شد.

طاهریان قادی تصریح کرد: یکی از مباحث ضروری که باید اکنون در بحث اعتبار سنجی روایت مورد توجه قرار بگیرد، این هست که ما اول باید تشخیص بدهیم که قُدما چگونه اعتبار سنجی می‌کردند. اگر ما به نحوه بررسی کردن آن‌ها دست پیدا کنیم، می‌توانیم در اعتبار سنجی خودمان هم، بعضی از آن ملاک‌ها که الان ممکن است به نوعی برایمان دسترس باشد، بتوانیم دوباره آن مدل اعتبار سنجی را بازسازی کنیم و روایات را تنها به صِرف ضعف سندی یا ضعف متنی، مُهر تضعیف نزنیم.

دانش‌آموخته دکتری رشته علوم قرآن و حدیث دانشگاه مازندران  با ارایه این مطلب که اگر یک نسخه‌ای به همراه با تحمل حدیث به شیوه قرائت یا سماع بود، آن نسخه ارزشمند‌تر بود تا سایر طریق‌ها مثل وصیت، خاطرنشان کرد: بعضی‌ها در نسخه نویسی خیلی دقیق بودند و بعضی‌ها این دقت را نداشتند، هم به شخصیت افراد ربط پیدا می‌کرد و هم به اهتمامی که در بحث حدیثی داشتند، بعضی‌ها دقت بیشتری داشتند و آن‌هایی که دقت بیشتری داشتند، نسخه‌هایشان نسخه‌های مطمئن تری می‌شد. در کتاب‌های رجالی که نگاه می‌کنیم مثلا یک فرد به سهل انگاری شناخته شده و نسخه‌اش هم اهمیت آن پایین می‌آید.

وی ادامه داد: یکی دیگر از چیز‌هایی که در اعتبار نسخه‌ها اهمیت داشت این بود که راوی چقدر به نسخه‌ی مشخص پایبند بوده است و متعهد بوده که فقط از یک نسخه نقل کند. چون نسخه‌های مختلف، ممکن بود تفاوت داشته باشد.

طاهریان قادی توضیح داد: دومین مرحله‌ای که قُدما در بررسی احادیث و به نوعی اعتبار سنجی احادیث مورد توجه قرار می‌دادند، ملاک‌های کتاب‌شناسی بود. وقتی آن‌ها بهترین نسخه را از یک کتاب که تشخیص می‌دادند، بعد می‌آمدند روی آن نسخه کار می‌کردند و در مورد خود کتاب نظر می‌دادند. یعنی نویسنده‌ای که این کتاب را نوشته، آیا این کتاب به درستی روایتش انتخاب شده است؟ آیا روایاتی که در این کتاب آمده، قابل اعتماد هست؟ با چه ملاک‌هایی کتاب شناسی انجام می‌دادند؟ یکی اینکه می‌آمدند نویسنده‌ی خود کتاب را از نظر مذهب، از نظر شخصیت مورد سنجش قرار می‌دادند.

وی افزود: یکی از اهداف نوشتن کتاب‌های فهرست و حتی کتاب‌های رجالی که در شیعه نوشته شده، این هست که آیا کسی که صاحب کتاب هست، کتابش قابل اعتماد هست یا نه. اولین ملاک در بررسی‌های کتاب شناسی توسط متقدّمان، این بوده که آیا صاحب کتاب فرد مُوَثَّق و قابل اعتماد و صحیح المذهب، بوده است یا نه.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه اگر نویسنده‌ای، صحیح المذهب، دارای اعتماد صحیح و مورد وثوق بوده باشد، درجه اعتبار کتابش بالا می‌رفته است، اظهار کرد: دومین ملاک این بوده است که آیا صداقت و امانت فردی که کتاب را منتقل کرده، مورد تأیید هست یا نه؟ کتاب شناسی در نزد قُدما، به عنوان یک ملاک و معیار در سنجش کتاب مورد توجه قرار می‌گیرند.

وی ادامه داد: بحث دیگری که در ملاک‌های کتاب شناسی نزد قُدما مورد توجه قرار می‌گیرد، بحث محتوای کتاب و همخوانی آن با تعالیم شیعی است. فقط به نویسنده و ناقل کتاب توجه نمی‌کردند، در کنار آن می‌آمدند محتوای کتاب را به صورت کلی بررسی می‌کردند.

طاهریان با بیان اینکه یکی دیگر از مطالبی که در بحث کتاب شناسی نزد قُدما مورد توجه است اینکه، آیا کتاب شهرت عمومی داشت یا نداشت، بیان کرد: یک بحث هم روایت‌شناسی بود. آن‌ها کتابی را که قبول داشتند، می‌آمدند روایت‌های موجود در آن کتاب را از نظر سندی، متنی و... بررسی می‌کردند. یعنی مرحله سوم، بررسی روایت بوده است.

خبرنگار پایگاه خبری فجر شمال
علی پاداشی

انتهای پیام

 


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

عطر مهربانی رضوی در چهارشنبه‌های سیمرغ در ادامه پویش معنوی «چهارشنبه‌های رضوی»ایستگاه صلواتی به همت خادمیاران و یاوران رضوی

بازدید فرماندار سیمرغ از مرکز بهداشت شهرستان و تجلیل از پرستاران به مناسبت میلاد حضرت زینب(س)

برگزاری سمپوزیوم زبان و ادبیات تبری در دانشگاه مازندران

دوره یک‌روزه «توانمندسازی ماه» در بابل برگزار شد

چرا به اجرای منطقه آزاد تجاری شمال اعتقاد دارم؟

اهمیت جنگل‌های هیرکانی با قدمتی طولانی و ثبت جهانی یونسکو

تجلیل باشکوه از محبوب قلب‌ها، سینا خلیلی، با حضور چشمگیر مردم

پرداخت بیش از 48 میلیارد تومان کمک‌معیشت به خانواده‌های تحت حمایت کمیته امداد بهشهر

همایش استانی «دانشگاه و رسانه» در دانشگاه مازندران برگزار می‌شود

برگزاری کارگاه «انتقال هنر و تجربه» و تست بازیگری در بابلسر

جشن بزرگ آغاز سال تحصیلی دانشجویان نوورود دانشگاه مازندران برگزار شد

پرستاران با صبر، مهربانی و ایثار، جلوه‌ای از روحیه فداکاری و ایمان را به نمایش می‌گذارند

عضو هیات رئیسه اتاق اصناف ایران مطرح کرد؛ نانوایان و مردم از قیمت نان ناراضی! / «نانینو» شکست خورده است

در ادامه برنامه‌های تکریم خانواده‌های معظم شهدا و پاسداشت یاد و خاطره ایثارگران، سردار موحد فرمانده سپاه کربلا استان مازندران با حضور در منزل شهید والامقام صمصام‌طور از خانواده این شهید گران‌قدر دیدار کردند.

انتصاب مدیر جدید دارالقرآن شهید علیجان‌نژاد هادی‌شهر بابلسر

13 آبان را به‌یادماندنی‌تر از همیشه برگزار کنیم

دیدار مدیرکل کمیته امداد مازندران با پرستاران بیمارستان زارع ساری

عطر و بوی حرم رضوی در بیمارستان‌های بابلسر‌

آیین تکریم و معارفه بخشدار مرکزی سوادکوه

درخشش مهر و ایثار رضوی بمناسبت بزرگداشت روز حضرت زینب کبری (س) در سیمرغ

نفت؟ گاز؟ معدن؟ نه! آینده ایران کودکان

سینا خلیلی، دلاور جنگجوی سوادکوهی؛ نائب‌قهرمان کشتی آزاد جهان شد

پیام تبریک وهابی خنکداری فرماندار شهرستان سیمرغ بمناسبت روز پرستار

پرستاران مایه آرامش بیماران و افتخار جامعه هستند.

بیش از 5 هزار مددجوی مازندرانی از خدمات روان‌شناختی بهرمند شدند

انعقاد تفاهم‌نامه همکاری میان کمیته امداد و کانون‌های خدمت رضوی مازندران

همایش کارشناسان قرآن و مسئولان دارالقرآن‌های آموزش و پرورش مازندران برگزار شد

هم‌افزایی رضوی در سنگر علم و تربیت درسیمرغ نشست مشترک خادمیاران و یاوران رضوی شهرستان سیمرغ

رونمایی از کنگره سراسری شعر عماد در زیراب

اردوی فرهنگی «با نگاه قشنگ» با حضور جانبازان 70 درصد مرکز توانبخشی امام علی (ع) مازندران – شهرستان سوادکوه شمالی

امام جمعه سیمرغ با انتقاد از سکوت برخی مسئولان در برابر پدیده بد حجاب اظهار کرد مسئولان موظف هستند در تبیین حکم الهی حجاب و نهی از منکر وظیفه شرعی و اجتماعی خود را به درستی ایغا کنند

انسان باتقوا ظلم نمی‌کند و زیر بار ظلم نمی‌رود

شهیدان چراغ راه و ضامن امنیت پایدار جامعه‌ هستند

میزبانی روستای تلاوک در سومین برنامه «شهیدانه دعوت» دودانگه ساری

رییس دانشگاه مازندران نماینده وزیر علوم و رئیس کارگروه مدیریت آموزش عالی استان شد

پرداخت بیش از یک میلیارد و 700 میلیون تومان صدقه توسط نیکوکاران چالوسی

بیش از 32 میلیارد ریال تسهیلات وام کارگشایی در 6 ماه اول سال جاری

ملت ایران توانست کشور را از چنگال استکبار جهانی رهایی بخشد

برگزاری آیین تکریم و معارفه ائمه جمعه بخش رودبست

عالم مجاهد سید مصطفی خمینی، چهره‌ برجسته و اثرگذار حوزه‌های علمیه و از یاران راستین نهضت اسلامی ایران

شروع کشت توت فرنگی در بیش از 400 هکتار از اراضی کشاورزی سیمرغ

افتتاحیه یادمان گلزار شهدای روستای مته کلا .

در منطقه آزاد گردشگری بندری یا غیر بندری چه مواردی برای گردشگر مورد نیاز است

همایش پیاده‌روی «صبح و نشاط» در بابلسر برگزار می‌شود

شبیه‌خوانی سوگ سیاوش در دانشگاه تخصصی فن‌آوری‌های نوین آمل

تأکید نماینده ولی فقیه مازندران بر فهم و عمل به پیام رهبر انقلاب درباره صدسالگی حوزه قم

خط محتوایی فاطمیه امسال بر پایه مقاومت و وحدت استوار خواهد بود

ورزش دانشی میان‌رشته‌ای و بستری تمدن‌ساز است

نمایشگاه دستاوردهای یک‌ساله‌ پایگاه‌های مقاومت بسیج شهرستان سیمرغ در حالی برپا شد که فضای آن بیش از هر چیز یادآور «کار بی‌ادعا و تلاش میدانی» بود.

نقد در فرهنگ