آخرین مطالب

نگاهی به ​نمایش «شازده کوچولو» در ساری تفکر، اندیشه و دانشگاه

نگاهی به ​نمایش «شازده کوچولو» در ساری

  بزرگنمایی:
نگاهی به نمایش «شازده کوچولو» به نویسندگی آنتوان دوسنت اگزوپری با ترجمه محمد قاضی، که علیرضا قنبری از هنرمندان عرصه تئاتر ساری ، آن را کارگردانی کرده است.

نگاهی به  نمایش «شازده کوچولو» به نویسندگی آنتوان دوسنت اگزوپری با ترجمه  محمد قاضی، که علیرضا قنبری از هنرمندان عرصه تئاتر ساری، آن را کارگردانی کرده است.

به گزارش پایگاه خبری فجر شمال، نمایش «شازده کوچولو»  به نویسندگی آنتوان دو سنت اگزوپری، ترجمه«محمد قاضی» و به کارگردانی و طراحی علیرضا قنبری، کاری از گروه تئاتر آکادمی شهرستان ساری از 22 دی ماه الی سوم اسفند ماه در سالن بلاک­ باکس اداره فرهنگ وارشاد اسلامی شهرستان ساری به روی صحنه رفت و به کار خود خاتمه داد.



خلاصه داستان نمایش می پردازد به پسربچه‌ای به نام «شازده کوچولو» است که برای کسب حکمت و خرد به سراسر دنیا سفر می‌کند و حوادث و ماجراهای شگفت‌انگیزی را از سر می‌گذراند.که در این نمایش بجای پسربچه از دختر بچه ای در نقش شازده کوچولو استفاده شده است.

عباس جوانمرد به عنوان تنظیم کننده این نمایش  برای صحنه با گروه همکاری داشت

فائزه البرزی  به عنوان دستیار کارگردان، ویدا خزائی به عنوان طراح ماسک، علیرضا قنبری به عنوان طراح نور و صدا و صحنه، پیمان حمیدی به عنوان تصویر بردار و عکاس ، محمد جواد  ملک محمودی به عنوان مجرای نور و صدا در این نمایش همکاری داشتند.

فائزه البرزی، الینا ایوبی، حنانه امینی، فرزاد نوروزی، امیر هراسانی، امیر علی کریمی، سمیه حسین پور، سلنا نصیری، مهدیه اکبری، زهرا عابدی، فاطمه زهرا نوروزی، مینو بلالی، شایان ایوبی، راتا اسلامی و غزاله محمدیان به عنوان بازیگر یاری گر این نمایش بودند.




نگاهی برنمایش شازده کوچولو به کارگردانی علیرضاقنبری 
با نگاهی به این نمایش  می توان گفت که 
«شازده‌کوچولو» از آن داستان‌هایی است که تمام نمی‌شود. همیشه و در زمان‌ها و فرهنگ‌های مختلف وسوسه بازخوانی و به‌روزسازی و تولید آن در سینما و تئاتر و دیگر هنرها وجود داشته است. آن‌قدر هم در شکل و محتوا ظرفیت دارد که هنوز بتوان براساس آن آثار بسیاری تولید کرد.

«شازده کوچولو» توانایی‌های نمایشی بسیاری دارد. از داستان تا فرم روایت و ویژگی‌هایی که می‌تواند در خدمت تصویرساز اجرا قرار بدهد و شکل جذاب بصری ایجاد کند. این توانایی‌ها روی صحنه، نمود بارز و عینی‌تری پیدا می‌کنند.

در «شازده ‌کوچولو»‌ی «علیرضا قنبری» جنبه‌ها و رویکردهای سوررئالیستی بیشتر مدنظر گروه اجرایی بوده‌است. جنبه‌هایی که گاه بین سوررئال و رئالیسم جادویی در نوسان هستند. چیزی که البته خود متن هم به اجرا تحمیل کرده است. نمایشی کردن داستان اگزوپری البته به‌واسطه آشنا بودن مخاطب با‌ آن، مثل تیغی دولبه است که هم می‌تواند نتیجه موفقیت‌آمیز و هم درست خلاف آن را درپی داشته باشد. بنابراین داستان در تولید نمایشی‌اش باید متفاوت و منحصربه‌فرد باشد. نمایش قنبری باید چیزی داشته باشد. حامل امضای خود او باید باشد تا بتواند مخاطب‌ش را راضی کند.


شیوه وروش تولید «شازده کوچولو»ی قنبری بر بستر متن سوار شده ولی ابعاد فرامتنی پیدا کرده تا در کنار بهره‌جویی از ظرفیت‌های متن اگزوپری، توانایی‌های نمایش نیز به آن افزوده شود. دراماتورژی این متن، آن‌را به یک پدیده‌‌ی مستقل تبدیل کرده که صاحب هویت جداگانه‌ای است. استفاده از طراحی دایره‌وار صحنه و فنون دیگر مثل تصویرسازی و قاب‌بندی‌های مفهومی، فاصله‌گذاری و... به‌نوعی آشنایی‌زدایی در تولید اجرا منجر شده است و تازگی و طراوت «شازده کوچولو» را در اجرای نمایشی آن حفظ کرده است. اجرای قنبری برای مخاطبی که شاید بارها با این متن به انواع گوناگون در کتاب و فیلم و انیمیشن روبه‌رو شده، تجربه‌ای متفاوت است. تجربه‌ی ایرانی و اینجایی از متنی عمیق و داستانی ساده است که احتمالا خیلی از ما آن را خوانده‌ایم، شنیده‌ایم یا مدیومی دیداری از آن را دیده‌ایم.

نمایش علیرضا قنبری، در جهانی بین رؤیا و واقعیت و خواب و بیداری اتفاق می‌افتند. تاریک روشن آن در اجرا هم این بینابینی جهان‌دریافت را بیشتر القا می‌کند. چیزی است بین عقل و قلب، سازه‌ای انسانی است از نوسان بین بیومکانیک و تئاتر شرقی. میزان‌سن‌های سیال و فرمالیستی در آن چاشنی نمک داستان «شازده‌کوچولو» شده است. خود شازده با اسکیت حرکت می‌کند و مدام در قطر دایره در رفت‌‌وآمد است و سرگردان بین سیاره‌ها در گردش است. خلبان هم که تنها ناطق عالم بیداری است باتکیه بر فاصله‌گذاری نقش راوی را به‌عهده دارد و به‌نوعی دستان کارگردان است که باحضور افراد گروه فرم تصاویر ذهنی را کف صحنه شکل می‌دهد و کلمه‌ها و واژگانش را به تصاویری انتزاعی و کنش‌مند تبدیل می‌کند. 

در این نمایش بدن بازیگر به مثابه‌ی ماشینی الحاقی است که وظیفه ثبت وقایع را به‌عهده دارد. بدن‌های میزبان بازیگران تماما در خدمت اوضاع و احوال نمایش‌اند. شکل می‌گیرند و فرو می‌پاشند و گاهی به‌وسیله‌ی ماسک نقش‌های تازه‌ای را به‌وجود می‌آورند. همان‌قدر که این جهان تازه برای شازده نافهم و عجیب است، برای مخاطب هم هست. مخاطب هم نمی‌داند الان دقیقا کجاست و چه می‌کند. راوی یا خلبان یک وظیفه‌ی دیگر نیز دارد و آن‌هم معناسازی و کد دادن به مخاطب است تا او نیز بتواند پابه‌پای نمایش پیش بیاید.

موسیقی و نور نیز در خدمت همین سوررئالیسم«فرا واقع گرایی« است. رنگ‌ها در «شازده کوچولو» نقش مهمی دارند. موسیقی نیز به تناوب با رنگ و بدن بازیگران بالا و پایین می‌رود و یکوحدت و هماهنگی تمام‌قد را مقابل تماشاگر می‌سازد که بازسازی صحنه‌ی یک ارکستر بزرگ است. ارکستری بزرگ از بازیگرانی که یک‌دست و متحد‌الشکل گویی به وسیله‌ی یک نخ و چوب توسط مرشد که در این‌جا کارگردان است هدایت می‌شوند و زبان اصلی تئاتر یعنی میم و تصویر را با تقلید از منابع طبیعی و موجود در طبیعت بازسازی می‌کنند.

میزان‌سن‌ها به‌دلیل محدودیت‌های زاویه‌ی دید تماشاگر به‌خاطر گرد بودن صحنه، برون‌گرا هستند. گروه فرم پیوسته در فرم‌های خود واگرا و هم‌گرا می‌شوند و با اختلاف شکل و جنسی که به عمد دارند، کلیدهای مخاطب هستند تا با یافتن نکته‌ی اصلی به مسیر شازده کمک کنند. مسیری که او قرار است بگذراند تا به هدف خود برسد.

شازده‌ی نمایش علیرضا قنبری یک دختر کوچک است که با ژست اغراق‌شده‌ی کودکانه در تقابل با ژست خشک و جدی و مردانه‌ی خلبان قد علم می‌کند. این یکی از نمونه‌های تضاد استفاده شده در کار است. تضاد در جنس، رنگ، موسیقی و اکت یکی دیگر از مؤلفه‌های مهم نمایش «شازده کوچولو» است.

«شازده کوچولو» متنی است برای همه؛ از کودک تا بزرگسال. همین‌طور که این نمایش هم به همین‌گونه طراحی شده است. نمایشی که دغدغه‌ی روز را دارد ولی در عین‌حال عام‌فهم است و می‌تواند مخاطب‌ش را در هر گروه سنی‌ «این‌طور که دیده شده«  راضی کند. استفاده از تصاویر ذهنی و انتزاعی نیز به همین علت بوده است. این تصاویر محدودیت ندارند و شکل‌گیری بدن‌ها کنار یک‌دیگر و خلق یک تصویر حجیم واحد، می‌تواند بسیار بیشتر از کلام تاثیر بگذارد. همان‌طور که نقاشان سوررئالیست متوجه این نکته بوده‌اند که گاهی یک حجم خالی تاثیری فزاینده‌تر نسبت به یک شعر طولانی در باب جنگ دارد. شازده‌کوچولو وفادار به متن است اما وفادار به متن تئاتری. ماهیت آن و تئاتری کالیته‌ی موجود در آن اتمسفر و توانایی زیادی برای در میان گذاشتن با مخاطب دارد..

پایگاه خبری فجر شمال 
حمیدرضا گل محمدی تواندشتی
انتهای پیام 

 


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

برگزاری سی امین یادواره شهدای بخش دودانگه ساری

برگزاری بیستمین همایش پیاده روی گرامی‌داشت شهدای دودانگه ساری

فراز فتح و صحیفه در پلاک شهدای ساری

خروج آمریکا و قطع پای آمریکا از منطقه تنها راه صلح و امنیت پایدار است

پیام تسلیت مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران در پی درگذشت پیشکسوت مطبوعات استان

بانوان انقلابی شهرستان سیمرغ در اجتماع باشکوه زینبیون جنایات رژیم صهیونیستی و آمریکا را محکوم کردند.

قائمشهر، مقصد سفر شهرستانی امروز استاندار مازندران

بدرقه باشکوه پیشکسوت رسانه، زنده‌یاد عین‌اله داداشی تنکابنی در بابلسر

طرح ملی 114 محفل قرآنی «به سوی فتح» در مازندران به اجر در می آید

جنگل زربین کجور ذخیره‌گاه زیبا و منحصر به فرد است

عین‌الله داداشی پیشکسوت رسانه‌ای بابلسر به دیار باقی شتافت

رقابت 29 هزارو 567 داوطلب آزمون سراسری نوبت دوم در استان مازندران

یکصد و پنجاه حامی جدید برای ایتام و محسنین محمودآباد جذب شدند

بهره‌مندی 378 نفر از مددجویان قائم‌شهر از خدمات مشاوره

مامور قلابی در بابل دستگیر شد

مساعدت بیست و دو میلیارد تومانی مراکز نیکوکاری چالوس

دوصدایی مسئولان درباره مذاکره با دشمن، تهدیدی جدی برای امنیت ملی

جذب چهار حامی خارج از کشور برای ایتام نوشهر

سیزده میلیارد ریال تسهیلات به مددجویان کمیته امداد کلاردشت پرداخت شد

عکس ا تجمع عاشوراییان شهرستان بابلسر

روضه های خانگی نهادینه سازی معرفت به اهل بیت

اقامه نماز ظهر عاشورا ​در آستان مقدس امامزاده یحیی(ع) ساری +عکس

پیام مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی مازندران به مناسبت گرامیداشت روز قلم

سنت دیرینه عرض سلام به عزاداران در روستاهای دهستان بنافت دودانگه ساری

آیین تشت‌گذاری در مازندران

پیام نماینده ولی فقیه در مازندران به مناسبت درگذشت حجت‌الاسلام‌والمسلمین محمدباقر حجتی

پیام تسلیت محمد محمدی در پی درگذشت عالم جلیل القدر آیت الله دکتر سید محمدباقر حجتی

تردد در راه‌های مازندران دو طرفه و روان است

سقانفارها باورداشت‌‎های شیعی مردم مازندران

آیین های تاسوعا و عاشورای حسینی در بابلسر

90 نفر از عزاداران حسینی شهرستان سیمرغ با حضوری پرشور در صحن قدس حرم مطهر رضوی

آستان قدس رضوی پرچم عزای حضرت اباعبدالله الحسین(ع) را به عزاداران حسینی شهرستان سیمرغ

طرح مشترک ساماندهی متکدیان و کودکان کار در بابلسر به اجرا در امد

ملت ایران با الگو قراردادن قیام اباعبدالله (ع) برابر هر گونه ذلت و تهدید ایستادگی می‌کند

جوانان عزیز قرآن را از خود دور نکنند و با قرآن زندگی کنید

فیلم‌نامه «پدر،مادر،من‌زنده ام» به نویسندگی محمد آهنگر حاجیکلایی

نمایش نامه «هفت دخترون» به نویسندگی محمد آهنگر حاجیکلایی به چاپ رسید

دیدار از مادر شهید گرانقدر غلامرضا مهدیان در روستای پایین دسته توسط فــــرماندار سیمــــرغ

هشدار به دهیاران سیمرغ/فقط 3 روستا به طرح جی‌نف پیوسته‌اند

پویش« اطعام و احسان حسینی» به عشق امام حسین (ع) در مازندران

صدور بیانیه جامعه قرآنی مازندران در محکومیت سخنان سخیف رئیس‌جمهور آمریکا

حج تولدی دوباره، فرصتی بی‌بدیل برای پالایش روح و زدودن غبار گذر زمان از جان آدمی

آیین بزرگداشت شهدای ترور و تجاوز رژیم صهیونیستی در دانشگاه علوم پزشکی مازندران

ترافیک محورهای هراز و کندوان نیمه سنگین تا سنگین است

بیانیه کانون مداحان بابلسر در حمایت از رهبر معظم انقلاب

ارتقای مرتبه علمی دو عضو هیات علمی دانشگاه مازندران

پرداخت 98 میلیارد تومان زکات در سه ماهه اول سال 1404 در مازندران

هشتمین نشست مدیران و رابطین بنیاد حفظ آثار بابلسر با محوریت پدافند غیرعامل و جهاد تبیین برگزار شد

مازندران قطب فرهنگی ایران است

پویش «شکرانه خرمن» در مازندران