آخرین مطالب

بررسی وضعیت سالخوردگی جمعیت جهان و ایران بمناسبت روز جهانی سالمندان تفکر، اندیشه و دانشگاه

بررسی وضعیت سالخوردگی جمعیت جهان و ایران بمناسبت روز جهانی سالمندان

  بزرگنمایی:
بمناسبت "روز جهانی سالمندان"، آقای دکتر یعقوب فروتن استاد جمعیت شناسی اجتماعی دانشگاه مازندران، محقق افتخاری گروه مطالعات اسلامی دانشگاه وایکاتو نیوزیلند و دانشگاه غرب سیدنی استرالیا و عضو هیئت مدیره انجمن جمعیت شناسی ایران، به بررسی اجمالی تحولات سالخوردگی جمعیت جهان و ایران پرداخت.

  • انقلاب خاموش

در مراسم افتتاحیه "سال بین المللی سازمان ملل برای سالمندان - 1998 میلادی"، برای اولین بار کوفی عنان دبیر کل سازمان ملل متحد بمنظور جلب توجه جهانیان نسبت به روند فزاینده میزان سالخوردگی و رشد خیره کننده جمعیت سالمندان جهان از اصطلاح "انقلاب خاموش" (The Silent Revolution) استفاده کرد. در واقع، با مطالعه تاریخ تحولات جمعیت جهان در می یابیم که سالمندی و سالخوردگی جمعیت یک پدیده جدید و نوین محسوب می گردد: حتی تا حدود 75 سال قبل یعنی در سال 1950 میلادی نیز فقط 5 درصد کل جمعیت جهان را سالمندان بالای 65 ساله تشکیل می دادند، درحالی که این میزان در حال حاضر تقریبا دو برابر شده است و پیش بینی های جمعیت شناسان سازمان ملل متحد نیز نشان می دهد که روند صعودی میزان سالخوردگی جمعیت جهان در سال های آینده تداوم خواهد یافت و به بیش از سه برابر یعنی حدود 16 درصد در سال 2050 میلادی خواهد رسید .

 

سالمندی و فرزندآوری

سالمندی و فرزندآوری بطور کاملا تنگاتنگی به همدیگر مرتبط و درهم تنیده هستند. در واقع، ریشه اصلی سالمندی و سالخوردگی جمعیت را باید در میزان باروری و فرزندآوری جستجو کرد. بدین معناکه، تا اواخر دهه 1950 میلادی میزان فرزندآوری در کل جهان بسیار بالا (بطور متوسط، بیش از 5 فرزند برای هر زن) بود. و به همین سبب تا آن زمان هنوز میزان سالخوردگی جمعیت در جهان چندان برجسته و چشمگیر نبود. اما پس از آن زمان، رفته رفته شاهد روند فزاینده جمعیت سالمندان هستیم چون پس از جنگ دوم جهانی، سطح فرزندآوری بتدریج رو به کاهش گذاشت و متوسط تعداد فرزند برای هر زن در کل جهان به حدود 3 فرزند تقلیل یافت. بنابراین، کاهش فرزندآوری زمینه مناسبی را برای افزایش سالخوردگی جمعیت فراهم کرد. بعبارت دقیقتر، اگرچه افزایش طول عمر انسانها در سالهای اخیر روند فزاینده سالخوردگی را تشدید کرده است، اما کاهش زاد و ولد بعنوان مهمترین عامل افزایش سالخوردگی جمعیت محسوب می شود.

 

سالمندان جهان و ایران

درحال حاضر سالخوردگی جمعیت در کشورهای پیشرفته جهان، بیشتر و برجسته تر است: بطور متوسط، حدود 20 درصد جمعیت آنها را سالمندان بالای 65 ساله تشکیل می دهند. این میزان در برخی کشورها بالاتر است مثلا نزدیک به یک سوم کل جمعیت کشور ژاپن و حدود یک چهارم کل جمعیت ایتالیا و آلمان را سالخوردگان تشکیل می دهند.

از سوی دیگر، میزان سالخوردگی جمعیت در کشورهای درحال توسعه جهان از جمله کشور ما هنوز چندان چشمگیر و برجسته نیست (کمتر از 10 درصد)، اما در دهه های آینده بیشترین رشد سالخوردگی جمعیت جهان مربوط به سالمندان کشورهای درحال توسعه خواهد بود. مطابق نتایج اولین سرشماری عمومی جمعیت ایران در سال 1335، در حدود 4 درصد جمعیت کل کشور ما را سالمندان بالای 65 ساله تشکیل می دادند که این میزان در سال 1400 مطابق داده های سازمان ملل متحد، به حدود 8 درصد رسیده است. البته در سال های آینده، سالخوردگی جمعیت در کشور ما نیز مانند سایر کشورهای جهان بطور چشمگیری افزایش خواهد یافت.

 

دوره سوم زندگی و چالشهای سالمندی

جمعیت شناسان از یک اصطلاح جدید تحت عنوان "دوره سوم زندگی"  (The Third Age)  یاد می کنند بدین معناکه پیشرفت های جوامع معاصر در عرصه های پزشکی و بهداشت و تغذیه، سبک زندگی و ... سبب شده است تا یک مرحله جدید موسوم به "دوره سوم زندگی" در چرخه حیات انسان امروزین شکل گیرد که معمولا مربوط به دوران پس از بازنشستگی می باشد.

از سوی دیگر، ماهیت و مقتضای افزایش سن و سالمندی به گونه ای است که مسائل و تنگناها و چالش هایی به همراه دارد. بخشی از این چالشها و دشواریها متوجه افراد سالخورده و خانواده ها و اطرافیان آنهاست. بدین معناکه بالا رفتن سن مخصوصا در سنین سالمندی افراد سبب می شود تا رفته رفته توانائی های جسمانی و ذهنی آنان کاهش یابد. البته شدت و وسعت این قبیل مشکلات فردی ناشی از سالخوردگی بستگی به این دارد که افراد در سالهای قبل، از چه شرایط و مراقبتهای بهداشتی، تغذیه، فعالیتهای ورزشی و ... برخوردار بودند. بخش دیگری از مشکلات و چالشهای ناشی از سالمندی معطوف به کل جامعه و کشور است. مثلا، افزایش سالخوردگی سبب بالارفتن هزینه های عمومی جامعه برای مراقبتهای پزشکی و خدمات بهداشتی سالمندان و مقرریهای بازنشستگی می شود و همچنین بازار کار و فعالیت اقتصادی کشور را با کاهش جمعیت نیروی انسانی مواجه می سازد. البته، با مدیریت علمی تخصصی و برنامه ریزی مناسب هم در سطح فرد و هم در سطح کل کشور می توان تاحدود زیادی بر چالشهای گریزناپذیر ناشی از افزایش سن و سالمندی فائق آمد. ضمن آنکه، نباید از یاد ببریم که سالمندی می تواند بعنوان بخش مهمی از زندگی هر یک از ما انسانها باشد و سالمندان نیز منبع سرشاری از دانش و تجربه هستند که برای خانواده و جامعه بسیار سودمند است.

 

چه باید کرد؟: نمونه های بین المللی

مطابق آموزه های دینی ما ازجمله آیه 18 سوره مبارکه زمر (فبشر عبادالذین یستمعون القول فیتبعون احسنه)، به اختصار به سه نمونه و تجربه واقعی در عرصه بین المللی در زمینه راهکارها و سیاستهای مرتبط با سالمندی و سالخوردگی جمعیت اشاره می کنم. مثال اول مربوط به کشور ژاپن است یعنی کشوری که بالاترین میزان سالخوردگی در سطح جهان را دارد: نزدیک به یک سوم جمعیت این کشور را سالمندان بالای 65 ساله تشکیل می دهند. حتی در برخی شهرهای آن مانند شهر اوکیناوای ژاپن نسبت قابل ملاحظه ای از جمعیت را صدساله ها تشکیل می دهند، که کماکان از شرایط کیفی و سلامت مناسب برخوردارند. از یاد نبریم که ژاپن نه تنها یکی از بزرگترین قدرتهای اقتصادی جهان است بلکه بزرگترین تولیدکننده روبات های هوشمند در جهان نیز می باشد که درآمد فراوان برای اقتصاد کشور نیز بهمراه می آورد.

مثال دوم مربوط به وضعیت کشور استرالیا است که میزان سالخوردگی جمعیت این کشور بیشتر از دو برابر میزان آن در ایران است، اما تمهیدات دولت و حکومت در زمینه مشارکت داوطلبانه سالمندان در بازار کار هم سبب حضور فعال آنان در جامعه و پرهیز از انزوا و گوشه گیری می شود و هم سالیانه میلیاردها دلار برای اقتصاد کشور درآمد تولید می کنند. مثال سوم مربوط به تجربیات موفق کشورهای اسکاندیناوی در شمال اروپا مانند فنلاند، دانمارک، سوئد و نروژ است که سیاستگزاریهای حکومتی و برنامه ریزیهای دولتی در زمینه بهبود کیفیت جمعیت و سطح سلامت و بهداشت افراد جامعه کمک کرده است تا نه تنها سالمندان آنها معمولا یک دوره سالخوردگی سالم و سودمند را پشت سر می گذارند، بلکه این کشورها حتی دارای بالاترین میزان فرزندآوری در بین کشورهای پیشرفته جهان نیز می باشند.

نقطه مقابل مثالهای بالا، وضعیت دشوار و چالش های بمراتب نگران کننده تری است که از آن تحت عنوان پدیده "جوانان سالخورده" یاد می کنم: بدین معناکه حتی اگر جامعه دارای تعداد بسیار زیاد جمعیت جوانان باشد اما نتواند زمینه ها و شرایط لازم را برای تامین نیازهای اساسی آنان در عرصه های گوناگون ازجمله در زمینه نیازهای آموزشی و تحصیلی، بهداشتی، فرصتهای شغلی و کار و ازدواج و ... بخوبی فراهم آورد، درآنصورت جامعه دارای خیل عظیم جمعیت جوانانی است که حتی در اوج جوانی نیز احساس فرسودگی و افسردگی و پژمردگی و پیری می کنند. بدیهی است جوامعی که قادر نباشند از پتانسیل های سودمند خیل عظیم جمعیت جوانان برای رشد و توسعه جامعه بهره گیرند، در سالهای آینده با چالشهای بمراتب جدی تری در زمینه سالمندی و سالخوردگی جمعیت مواجه خواهند شد.

 

در پایان، در جمعبندی و نتیجه گیری می توان گفت که مخصوصا باتوجه به درهم تنیدگی و ارتباط تنگاتنگ بین "سالخوردگی" و "فرزندآوری"، لازم است تا برنامه ریزان و سیاستگزاران در عرصه کلان دولت و حکومت، با اتخاذ و اجرای تصمیمات و برنامه های اصولی و علمی  در سطح جامعه، تمهیدات لازم و زمینه های مساعد را فراهم آورند تا هم عملا قدر و منزلت سالمندان پاس و ارج نهاده شود، و هم انبوه جمعیت جوانان ما نیز به سوی ازدواج و فرزندآوری اشتیاق و تمایل پیدا کنند. علاوه براین، با تأسی از آموزه های دینی ما، تجربیات موفقیت آمیز بین المللی در سایر نقاط جهان می توانند برای برنامه ریزان و سیاستگزاران کلان کشور ما نیز در راستای رشد و توسعه جامعه در عرصه های گوناگون ازجمله در زمینه سالخوردگی جمعیت ایران و سالمندان عزیز کشور ما سودمند و سازنده واقع شوند.

******

یادآور می شود که مجمع عمومی سازمان ملل متحد حدود 35 سال پیش یعنی در سال 1990 میلادی تصویب کرد که روز اول اوکتبر هر سال میلادی برابر با دهم مهرماه به عنوان "روز جهانی سالمندان" (International Day of Older Persons) نامگذاری شود. مهمترین هدف سازمان ملل متحد از این اقدام و نامگذاری این بود تا از این طریق اهمیت پدیده سالخوردگی جمعیت و ضرورت ارج نهادن به جایگاه سالمندان در سرتاسر جهان نشان داده شود.

"The idea is to die young as late as possible" Ashley Montagu (1905 - 1999)

منابع و مآخذ:

- کتاب "سالخوردگی جمعیت: زمینه ها، پیامدها، سیاستها"، تَألیف: رولاند، دونالد، ترجمه: فروتن، یعقوب، تهران: انتشارات مؤسسه تحقیقات جمعیت کشور - وزارت علوم، چاپ اول (1396).

- کتاب "سیاست های جمعیتی جهان"، تَألیف: مای، جان. اف.، ترجمه: فروتن، یعقوب، تهران: انتشارات مؤسسه تحقیقات جمعیت کشور - وزارت علوم، چاپ اول (1397).

- کتاب "جمعیت شناسی ایران"، تَألیف: فروتن، یعقوب، بابلسر: انتشارات دانشگاه مازندران. چاپ اول (1401).

 



نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

نخستین رویداد استانی مدار با عنوان «مدارس آینده در مدار انقلاب اسلامی» برگزار شد

تأکید بر نهادینه شدن نام امام زمان (عج) در عمق وجود آحاد جامعه

ساماندهی برنامه‌های فرهنگی در 57 نقطه از مناطق گردشگری استان مازندران

کارگاه توانمندسازی مجریان طرح‌های ساحلی و جنگلی در بابلسر برگزار شد

دوره‌ی آموزشی روایتگری، ویژه‌ی اربعین در بابل برگزار شد

یک میلیارد و 800 میلیون تومان تسهیلات در 4 ماه ابتدای سال‌جاری از محل صندوق امداد ولایت شهرستان جویبار پرداخت شد

پژوهشکده دفاع مقدس محور سومین کنگره ملی شهدای مازندران می‌شود

خادمیاران رضوی با حرکت‌هایی ساده اما پُرمعنا،نشان دادند که مهر اهل‌بیت(ع) تنها درسخن نیست،

عملیات بازسازی سقف سالن ورزشی شهید کشوری در شهرستان سیمرغ آغاز شد.

جلوه‌ای از ایمان و ایستادگی در سیمرغ از نقاشی‌های کودکانه تا روایت حماسه مقاومت نمایش داده شده است.

اهدای عضو روحانی سوادکوهی به 3 بیمار نیازمند، زندگی دوباره بخشید

نگاهی بر سریال «مهمان کشی» نماینده‌ای از سینمای دینی نوگرا، انتقادی و تجربی

ادارات مازندران روز چهارشنبه تعطیل است

آیین بزرگداشت شهید والامقام سردار غلامحسین غیب‌پرور در ناحیه ساری برگزار شد

هجدهمین جشنواره قرآن کارکنان وزارت نیرو در مازندران

هزینه بلاعوض و تسهیلات پیاده روی اربعین به مددجویان تحت حمایت کمیته امداد

«سوگواره سر» در تهران به اجرا درمی آید

بازدید رئیس دفتر بازرسی ویژه ریاست جمهوری از موزه دفاع مقدس مازندران

نمایشگاه ایران جان دفاع هنری52 هنرمند مازندران

ناجی غریقی که با نجات 6 نفر از جان خود گذشت

برگزاری ویژه‌برنامه «اربعین استقامت» در ساری

حضور و خدمت در نمازجمعه افتخاری بزرگ است

موکب اوقاف مازندران در سامرا برپا می شود

علت تنش آبی گسترده و خشکی سدهای مازندران و کشور

جلسه کمیته برنامه‌ریزی به ریاست فرماندار شهرستان سیمرغ شهرستان برگزار شد.

همزمان با فرارسیدن 5 تیرماه، سالروز اقامه اولین نمازجمعه

راهپیمایی جمعه های خشم و محکوم کردن جنایات رژیم غاصب صهیونیستی در شهرستان سیمرغ

حجت الاسلام خانلری اشاره همه به مدیران شهرستان سیمرغ کرد گفت مدیران شهرستان سیمرغ مدیران پروازی هست

خواست مردم انقلابی و عزم مقام معظم رهبری محو اسراییل

ابعاد علمی، فرهنگی و انسانی هوش مصنوعی توسط سخنرانان تبیین شد

نشست هفتگی آموزش تخصصی قرائت قرآن ثامن‌الحجج(ع) آمل

آیین هفتگی هیئت شهدای گمنام با موضوع بررسی ابعاد شخصیتی حضرت رقیه (س)

چهل روز ایستادگی ملت در مسیر شهیدان هم‌زمان با چهلمین روز شهادت سرداران سرافراز و دانشمندان ومدم شریف ایران اسلامی در جنگ تحمیلی رژیم

ثبت‌نام زیارت اربعین ویژه مددجویان کمیته امداد مازندران

دیدار خادمیاران رضوی سیمرغ با طلایه‌داران جهاد فرهنگی خادمیاران رضوی شهرستان سیمرغ

مساعدت یک میلیارد و ششصد میلیون تومانی مراکز نیکوکاری به نیازمندان جویبار

فعالیت 140 شرکت دانش‌بنیان در مازندران

پس از سال‌ها انتظار آمبولانس جدید به شهرستان سیمرغ تحویل داده شد.

مسئولان سیمرغ با خانواده شهید محمدیان در روستای پایین‌دسته دیدار کردند.

نخستین دوره آموزش جامع مددکاران خانواده کمیته امداد مازندران در فریدونکنار برگزار شد

از سنگرمسجد تا میدان خدمت درسیمرغ کانون خدمت رضوی شهرستان سیمرغ

همکاری‌های ایران و مینسک تقویت می‌شود

مشاور رییس دانشگاه مازندران در امور زنان و خانواده منصوب شد

تاکید بر استفاده از ظرفیت‌ها جهت مدیریت هوشمند فضای مجازی

عکس ا اقامه نماز نماینده ولی فقیه در مازندران بر پیکر مادر شهید والامقام سردار سیدعلی دوامی

15 تا از بهترین میوه ها برای سلامت بدن: توت فرنگی

خدمت به جامعه هدف بهزیستی فرصتی بی‌نظیر است

روایتی از خانواده شهید محمدرضا ذاکریان در «عصر خانواده» شبکه دو سیما

پیام تسلیت نماینده ولی فقیه درمازندران در پی درگذشت مادر سردار شهید «سیدعلی دوامی»

حضور فرماندار سیمرغ و رییس اداره بهزیستی در منزل بانوی سرپرست خانوار به مناسبت هفته بهزیستی