آخرین مطالب

یادداشت

مازندران از دیرباز پیوندی ناگسستنی با تاریخ ایران داشته است سیاست و جامعه - آموزش، علم، فناوری و بازی - فرهنگی، هنری

مازندران از دیرباز پیوندی ناگسستنی با تاریخ ایران داشته است

  بزرگنمایی:
مازندران از دیرباز پیوندی ناگسستنی با تاریخ ایران داشته و پژوهش‌های اسطوره‌شناختی نیز این همبستگی را تأیید می‌کند. ​


ارسالی // مازندران در تاریخ ایران و نقش علویان در تبرستانچهادهم  آبان سال 243 هجری شمسی برابر با 25 رمضان سال 250 هجری قمری، روزی است که مردم تبرستان در رویان با حسن بن زید علوی، بیعت کردند و این بیعت، شروع تاسیس و استقرار حکومت علویان در تبرستان شد و از این رو شورای فرهنگ عمومی مازندران، این روز را به «روز مازندران» نامگذاری کرد.

لذا به مناسبت فرارسیدن 14 آبان سالروز تشکیل نخستین حکومت شیعی در تبرستان و روز مازندران  بر آن شدیم که به ارایه مطلبی در باره مازندران این دیار علویان بپردازیم.

مازندران از دیرباز پیوندی ناگسستنی با تاریخ ایران داشته و پژوهش‌های اسطوره‌شناختی نیز این همبستگی را تأیید می‌کند.

بازتاب این پیوند در آثار بزرگان ادب و هنر ایران‌زمین، به‌ویژه در شاهنامه فردوسی، به‌روشنی دیده می‌شود.

افسانه‌هایی چون آرش‌کمانگیر و تعیین مرز ایران و توران، هفت‌خوان رستم، فریدون و سه فرزندش «سلم، تور و ایرج» و ماجرای زندان ضحاک در کوه دماوند، همگی ریشه در جغرافیای اسطوره‌ای و تاریخی تبرستان «مازندران باستانی» دارند. در این متون، مازندران نه تنها صحنه نبردها و حماسه‌ها، بلکه مظهر فرهنگی دیرینه و منش ایرانی‌گری است که از راستی، پایداری و آزادی سرچشمه می‌گیرد.

با وجود پیشینه درخشان تاریخی، مازندران کمتر مورد پژوهش جامع قرار گرفته است. آثار و منابع تاریخی و جغرافیایی متعددی دربارهٔ این سرزمین وجود دارد، اما بسیاری از آن‌ها پراکنده و کمتر مورد تحلیل علمی قرار گرفته‌اند. همین امر سبب شده است که در میان پژوهش‌گران معاصر، مازندران هنوز به‌درستی شناخته نشود و ابعاد فرهنگی و سیاسی آن نیازمند واکاوی دقیق‌تر باشد.

علویان در مازندران «تبرستان»
ورود علویان به تبرستان یکی از مهم‌ترین رخدادهای سیاسی و مذهبی تاریخ شمال ایران است. سادات علوی که پیرو مذهب تشیع بودند، از غرب تبرستان زمینهٔ شکل‌گیری جنبشی شیعی را فراهم کردند. این حرکت در طی دو قرن به‌تدریج گسترش یافت و سرانجام در قرن سوم هجری به تشکیل نخستین دولت شیعی در ایران انجامید.

قیام حسن بن زید و شکل‌گیری دولت علوی
در سال 250 هجری قمری، به دنبال دعوت بزرگان تبرستان، حسن بن زید به این منطقه آمد. در 25 رمضان همان سال، بزرگان نور، کجور و کلار با او بیعت کردند و بدین ترتیب، برای نخستین بار دولتی شیعی با گرایش زیدی در طبرستان شکل گرفت.

در جریان این قیام، طاهریان از تبرستان رانده شدند و با بیعت عمومی مردم، نفوذ خلافت عباسی در منطقه از میان رفت. گزارش ابن‌اسفندیار نشان می‌دهد که  تمام مردم تبرستان با حسن بن زید بیعت کردند، و این امر نشان از آمادگی اجتماعی و دینی مردم برای پذیرش جنبش علوی داشت.

دوره‌های مهاجرت علویان به تبرستان

پژوهش‌ها چهار مرحلهٔ اصلی برای مهاجرت علویان به تبرستان برمی‌شمارند:
1. دورهٔ نخست (دوران مأمون عباسی، 198–218ق): سادات پس از شهادت امام رضا علیه‌السلام و شدت یافتن فشارها، به کوهستان‌های ری، دیلمان و طبرستان پناه بردند.

2. دورهٔ دوم (دوران متوکل عباسی، 232–247ق): در پی سیاست‌های ضدشیعی متوکل، گروهی دیگر از علویان به طبرستان کوچ کردند.

3. دورهٔ سوم (دوران مستعین عباسی، 248–252ق): پس از شکست قیام یحیی بن عمر زیدی در کوفه، بسیاری از یاران او به شمال ایران گریختند.

4. دورهٔ چهارم (پس از تشکیل دولت زیدی در 250ق): با تثبیت حکومت حسن بن زید، علویان بیشتری برای امنیت و آرامش به طبرستان مهاجرت کردند.

علل نفوذ و گسترش علویان در تبرستان

ورود و نفوذ علویان در تبرستان بر پایهٔ مجموعه‌ای از عوامل اجتماعی، سیاسی و مذهبی استوار بود:
1. منزلت سادات: انتساب علویان به پیامبر اکرم (ص) جایگاه والایی نزد مردمتبرستان ایجاد کرد.

2. محبوبیت اندیشهٔ شیعی: به دلیل صداقت و دوری شیعیان از قدرت‌های فاسد، مردم منطقه آنان را بر تازیان و نمایندگان خلافت ترجیح دادند.
3. ستم حکومت‌های عباسی و طاهری: ظلم حاکمان، زمینهٔ اتحاد مردم با علویان را فراهم ساخت.

4. پرهیزگاری و مردانگی علویان: مردم تبرستان در رفتار آنان راستی و جوانمردی دیدند و به آنان گرایش یافتند.

5. رقابت سیاسی حاکمان محلی با خلافت: برخی از اسپهبدان و کدخدایان تبرستان، برای تقویت موقعیت خود، از علویان حمایت کردند.

فرقه‌های شیعی در مازندران

1. تشیع زیدی: نخستین جنبش شیعی در طبرستان با رهبری یحیی بن عبدالله حسنی و پیروان زیدی او آغاز شد. پس از وی، اندیشهٔ زیدی به‌سرعت گسترش یافت و پایهٔ دولت علوی را شکل داد.

2. تشیع اسماعیلی: در قرون بعد، ابوحاتم رازی در تبرستان به ترویج اندیشه‌های اسماعیلی پرداخت. با آن‌که وعده‌های او دربارهٔ مهدی موعود نادرست از آب درآمد، اما این جنبش نشانهٔ تنوع مذهبی منطقه بود.

3. تشیع امامی (اثناعشری): حضور عالمان بزرگی چون امین‌الاسلام طبرسی (نویسندهٔ «اعلام الوری»)، ابن شهرآشوب (نویسندهٔ «مناقب آل ابی‌طالب») و ابومنصور طبرسی (صاحب «الاحتجاج») بیانگر نفوذ اندیشه امامیه در تبرستان ا
ست. هرچند بیشتر این عالمان بعدها به شهرهای بزرگ مهاجرت کردند، اما خاستگاه مازندرانی آنان نشان از ریشه‌دار بودن تشیع امامی در این ناحیه دارد.

مازندران، به‌عنوان بخشی از ایران تاریخی، نه‌تنها در شکل‌گیری اسطوره‌ها و حماسه‌های ملی نقش داشته، بلکه خاستگاه یکی از نخستین دولت‌های شیعی در ایران نیز بوده است. ترکیب فرهنگ بومی طبری با اندیشه عدالت‌جویانه علوی، سیمای دینی و فرهنگی ویژه‌ای به این منطقه بخشیده که آثار آن تا امروز در هویت اجتماعی مردم مازندران مشهود است.

              سویه های نمایشی در آیین ها و بازی های محلی مازندران(ص30-28) 
                                        حمیدرضا گل محمدی تواندشتی 


نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield

lastnews

وقف در مسیر حل مسائل روز جامعه؛ از درمان و آموزش تا تأمین مسکن

مدیران و کارکنان نمونه دستگاه‌های اجرایی بابلسر تجلیل شدند

برپایی نخستین نمایشگاه انفرادی آثار بانوی هنرمند بابلی

اجتماع «منتظران ظهور» در بابل برگزار می‌شود

هفته دولت یادآور تعهد، ایثار و مجاهدت در مسیر تعالی کشور است

غبارروبی مزار شهدا؛ تجدید میثاق مسئولان بابلسر با آرمان‌های شهیدان

یکصدو هفتاد و ششمین اجتماع مردم انقلابی بابلسر با گرامیداشت شهدای دولت برگزار شد

یکصد و هفتاد و پنجمین اجتماع شبانه مردم بابلسر برگزار شد

آیین بزرگداشت روز خبرنگار در بابلسر

میعادگاه منتظران امام زمان(عج) و بیعت‌کنندگان با رهبر انقلاب

تغییر در سبک زندگی و اخلاق، زمینه‌ساز دگرگونی سرنوشت جامعه است

اجتماع امت انقلابی و خونخواه بابلسر در شب شهادت امام حسن عسکری(ع) و چهلم «امام شهید»

اربعین «امام شهید» در یکصد و هفتاد و دومین اجتماع شبانه بابلسر

مهندسی فناوری اطلاعات؛ مسیر تحول خدمات عمومی و توسعه اقتصاد دیجیتال در مازندران

باید از نگاه صرفاً درمان‌محور به اتیسم فاصله گرفت

یکصدو شصت و نهمین اجتماع شبانه بابلسری‌ها

نهمین اشکواره حسینی آمل به ایستگاه پایانی رسید؛ هنر، روایتگر ماندگار عاشورا

برگزاری داوری بخش «نواهای آیینی» نهمین اشکواره فرهنگی - هنری حسینی

حجت الاسلام خانلری با اشاره به چهلمین روز شهادت رهبر انقلاب بر تجدید عهد مردم با مکتب امام و آرمان های شهدا تاکید کرد

انتقاد صریح امام جمعه ساری به سیاست‌های اقتصادی دولت در میدان جنگ

هفت هزار و هشتصد و بیست اثر در بخش عکس نهمین اشکواره حسینی داوری شد

فرهنگ ایثار و شهادت، پشتوانه عزت، اقتدار و پایداری ملت ایران است

آیین سوگواری در آستان ابراهیم ابوجواب(ع) بابلسر برگزار شد

رئیس عقیدتی سیاسی فرماندهی انتظامی استان مازندران با تأکید بر جایگاه راهبردی ولایت فقیه در نظام جمهوری اسلامی گفت: ولایت فقیه ستون و اساس انقلاب اسلامی است.

برگزاری جلسه شورای برنامه‌ریزی شهرستان سیمرغ

شجاعت و شهامت؛ لازمه حرفه خبرنگاری/ رسانه‌ها وجدان جهانی را بیدار کردند

بخش دانش‌آموزی نهمین اشکواره حسینی؛ جلوه‌ای از پیوند هنر و فرهنگ عاشورایی

معماری مازندران باید هوشمند، بومی و متناسب با اقلیم باشد

یکصد و شصت‌و دومین اجتماع مردم انقلابی بابلسر

معرفی داوران بخش نواهای آیینی نهمین اشکواره فرهنگی‌هنری سراسری حسینی

استقلال قلم، میراث ماندگار خبرنگاری و سنگ‌بنای اعتماد عمومی

تجلیل از طلایه‌داران روایت خدمت در سیمرغ

تبریک روز خبرنگار توسط فرمانده انتظامی شهرستان سیمرغ سرهنگ حسن بابایی

داوران بخش نمایشنامه‌نویسی نهمین اشکواره فرهنگی‌هنری سراسری حسینی معرفی شدند

نگاهی به کارنامه شهردار بابلسر و افق پیش‌روی این شهر ساحلی

پیام تبریک مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران به‌مناسبت روز خبرنگار

رونمایی از پوستر نهمین اشکواره سراسری فرهنگی‌هنری حسینی

رئیس ارشاد سیمرغ؛ اعتماد مردم بزرگ‌ترین سرمایه رسانه است. به بهانه فرا رسیدن روز خبرنگار

خبرنگار امانت‌دار حقیقت و حقوق مردم است

مراسم گرامی‌داشت روز خبرنگار در شهرستان سیمرغ برگزار شد

اربعین حسینی این اجتماع عظیم را نماد همبستگی جهان اسلام و جلوه ای از عشق و ارادت مسلمانان به حصرت سید الشهدا (ع) توصیف کرد

پیام تبریک فــــرماندار شهرستان سیمــــرغ بمناسبت فرارسیدن 17 مرداد ماه روز خبرنگار

صد و پنجاه و نهمین اجتماع شبانه مردم انقلابی بابلسر

معرفی اعضای هیئت داوران بخش رسانه نهمین اشکواره فرهنگی هنری حسینی

صدو پنجاه و نهمین اجتماع خون خواهان امام شهید

رئیس اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی سیمرغ، با گرامیداشت هفدهم مرداد، روز خبرنگار، این مناسبت را فرصتی برای تجلیل از تلاش‌های ارزشمند اصحاب رسانه

طنین قرآن و زیارت امین‌الله در سنگر مسجد سنگتاب در شهرستان سیمرغ

جلسه شورای معاونین و رابطان محورهای چهارگانه کانون خدمت رضوی شهرستان سیمرغ

داوران بخش شعر نهمین اشکواره فرهنگی‌هنری سراسری حسینی آمل معرفی شدند

یکصدو صدوپنجاه‌وهشتمین اجتماع مردم انقلابی بابلسر